Eerste hulp bij een crisis.

Eerste hulp bij een crisis.

Eerste hulp bij een crisis.

Aaargh, een crisis en de aandelen dalen. Wat nu?

Oké, de situatie tussen Oekraïne en Rusland escaleert. Je hebt dit blog gevolgd dus je zag dit aankomen, toch? Op deze manier ga ik om met dalende koersen door een crisis:

Waarom dalen koersen?

Er zijn veel redenen waarom koersen dalen. Vaak hebben die niet veel te doen met de eigenlijke exposure of de aandelen. Sommige traders wachten tot het laatste moment om te verkopen als de crisis uitbreekt. Sommige beleggers verwachten dalingen en verkopen. En soms schrikken mensen van de dalende koersen en drukken verkoop. Ook automatische orders (verkoop onder een bepaalde koers), kunnen worden getriggerd en een ketting-reactie uitlokken.

Dit is wat ik doe:

Stap 1: Relativeer!

Adem in, adem uit. De wereld is in paniek, en ik ben dit niet. Ik heb geld geïnvesteerd dat ik een tijdje kan missen. Dus raak ik niet in de verleiding en verkoop ik niet met verlies! Laten we alles even op een rijtje zetten. De koersdalingen vallen ook nog wel mee. En na de crisis gaan de koersen weer omhoog.

Stap 2. De paniek cyclus afwachten

Bij een crisis gaan koersen omlaag. En dit duurt normaal in ieder geval een cyclus. Dat betekent dat de Amerikaanse, de Aziatische en de Europese koersen een voor een omlaag gaan. De Europese koersen reageren ook nog eens extra heftig op de opening van de Amerikaanse beursen indien deze nog niet in de cyclus voorbij zijn gekomen. Gisteren waren de Amerikaanse beursen gesloten dus de huidige cyclus eindigt met het sluiten van de Amerikaanse beursen vanavond. Tijdens zo’n cyclus doe ik niets. Ik verkoop niet

Zelfs al herstellen de koersen nooit meer, ik kan ze wellicht voor een betere prijs verkopen dan tijdens de paniek cyclus.

Stap 3. Schat in wat er gaat gebeuren

Dit is een tijd waarin de waan heerst. Er zullen mensen zijn dat diplomatie dit gaat oplossen of dat morgen de derde wereld oorlog begint. Zinloos. Kijk naar de feiten en je kunt met een redelijke zekerheid zien wat de volgende plannen gaan zijn. Ik volg zelf vaak de bbc website die vrij neutraal dit soort crisissen brengt. Ik kom hier in een later blog op terug.

Laat ik nu samenvatten dat ik verwacht dat de escalaties elkaar nog wel gaan opvolgen. Dat betekent dat we meer dalingen gaan zien. Denk aan nieuwe sancties, directe confrontaties tussen Oekraïense en Russische troepen, etc.. Gaan we dit vandaag of komende nacht al zien dan zien we een nieuwe paniek ronde.

Stap 4. Wat is de impact voor mijn aandelen.

Nu we enigszins weten wat er te verwachten valt, kijk ik of aandelen worden geraakt door het conflict. Ik heb op dit moment geen aandelen in Russische en Oekraïense aandelen dus ik zit wel goed. Voor ETF’s kan het wat meer fuzzy zijn, maar omdat deze gespreid worden belegd hoop ik dat dit wel los loopt.

Een tekort van grondstoffen kan natuurlijk een impact hebben op al mijn aandelen. Echter ik hoop dat dit van tijdelijke aard is.

Stap 5. Kijk naar kansen

Er zijn manieren om te profiteren van een dergelijke situatie. Een manier is om goed te zien welke aandelen gaan profiteren en hier op in te kopen om dan mee te liften. Dit is moeilijk omdat dit soort aandelen vaak al hoog zijn, en het is een risico.

Een andere manier is om degelijke aandelen, die in de paniek zijn gedaald aan te kopen. Dit is wat ik in 2020 heb gedaan met oa Shell. Dit is dan ook de richting waar ik naar zal kijken.

1 reactie tot nu toe

Oekraïne en de beurs – deel II | Belegging Blog Geplaatst op9:26 am - jul 23, 2022

[…] ik eerder schreef, wacht ik in geval van een crisis de paniek cyclus af. Gisteren zagen we weer paniek door […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.