Mensen die willen beginnen met beleggen vragen mij regelmatig om tips. Mijn verhaal vindt je al op dit blog. Hier zijn mijn negen tips om te beginnen met beleggen.

1. Waarom wil je beleggen?

Hier start altijd de vraag. Voor veel mensen (zoals ook voor mij), komt dit neer om twee redenen.

  1. Ik wil mijn geld laten groeien voor een toekomstig doel, en een bankrekening doet dat niet meer.
  2. Het lijkt mij leuk om te beleggen.

Met het eerste stel je je beleggingshorizon vast. Dus wanneer wil je over het geld beschikken. Dit is belangrijk om te weten omdat het je strategie bepaald. We komen hier later op terug.

Het tweede is belangrijk. Beleggen vraagt tijd en ook zin in het uit zoeken van strategieën en fondsen. Wil je dat niet, dan is Index Beleggen een veel betere optie. Dit vraagt veel minder kennis van de materie en is daarom laagdrempeliger en kost veel minder tijd.

2. Hoeveel wil je investeren?

Investeer geld wat je kan missen. Nu kan niemand echt geld missen, maar denk aan geld wat je niet direct nodig hebt. Wat ik doe. Ik heb een basis bedrag op een spaarrekening. Dit is voor noodgevallen (wasmachine stuk, auto stuk), vakanties en soortgelijke dingen. Het bedrag hierboven beleg ik.

3. Bepaal je beleggingshorizon

Dus, wanneer heb je je geld uiteindelijk nodig. Spaar je voor je pensioen, voor een studie of wellicht de komende vakantie? Dat bepaald de maximale looptijd van je strategie. Geen nut om op dividend in te zetten als je over een haf jaar wil cashen.

4. Bepaal je strategieën

Ik heb mijn vier strategieën op dit blog. Maar er zijn er zooooveel meer. Google en je zal vinden ;). Bepaal ook waar je in gaat beleggen. Aandelen, Opties, ETF, Index Trackers, etc.. Zelf ben ik begonnen Index Trackers en ETF’s. Deze zijn relatief eenvoudig te begrijpen en je belegd meteen gespreid. Zoek vooral iets wat bij jou past.

5. Zoek een broker

Een broker geeft je toegang tot de aandelen markt. Kosten zijn belangrijk hier want die gaan ten koste van je winst. Beleg je met kleine bedragen dan zijn lage vaste kosten belangrijk. Bij grote bedragen zijn lage variabele kosten belangrijk. Zoek een vergelijkwebsite om de juiste broker voor jou te vinden. Bijvoorbeeld finner.nl.

6. Meld je aan

Meld je aan. Wat veel brokers vragen is een kennis test. Het is dan ook goed om je voor te bereiden. Alle relevante informatie vindt je online.

7. Kies je beleggingen

Je kunt natuurlijk meteen zelf je fondsen zoeken, maar er is veel advies online te vinden. Vaak delen beleggers (eventueel tegen kosten), hun transacties of adviezen. Het is belangrijk dat je altijd zelf je eigen afweging maakt en niet iemand anders blind volgt, maar het kan je echt helpen om je eerste beslissingen te maken. Kies wel voor een gerenommeerde partij. Zelf gebruik ik o.a. iex.nl. Voor een paar euro per maand krijg ik toegang tot hun adviezen. In het verleden heb ik ook beursman.nl gebruikt.

8. Wees en blijf voorzichtig

Wees kritisch op aanbiedingen die grote winsten beloven. Hoe groter de beloofde winst, hoe groter de kans dat je datzelfde bedrag kwijt raakt. Blijf bij je strategieën. Ga niet in bijvoorbeeld crypto’s investeren als je al besloten hebt om voor ETF’s te gaan. En maak altijd gebruik van je gekozen broker. Dan weet je dat je aankoop netjes, veilig en volgens de regels verloopt. En, beleg altijd gespreid. Zet nooit al je geld op een fonds.

9. Bereid je voor op verlies.

Beursen kunnen dalen. En soms ook hard dalen. Raak niet in paniek. Heel vaak veren de beursen in dagen, weken en soms maanden weer op. Is je beleggings-horizon een paar jaar weg dan kan het zinvol zijn om gewoon te blijven zitten en af te wachten. Het is goed om een strategie te hebben hoe je omgaat met verlies. En blijf bij deze strategie als je in deze situatie komt.

Dit zijn mijn negen tips om te beginnen met beleggen. Je kunt mijn ervaringen volgen in dit blog en op Twitter. Ze zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring. Wil je professioneel en/of persoonlijk advies dan raad ik aan om een financieel adviseur te zoeken.