B.T.C (Below Top Classification) is een index die de huidige stand van een prijs aangeeft berekend vanaf de meest recente koers piek.

Het doel is om in een oogopslag te zien hoe de huidige koers zich verhoud tot de meest recente piek. We zien hier dus eigenlijk de positie in de koers curve..

In het bovenstaande voorbeeld is de laatste piek 715,30. De huidige koers is 642,20. De koers staat dus 10,07% onder de laatste piek en krijgt classificatie C.

We zien dat we hier niet de koers van 8 januari als meest recente piek zien. Het bepalen van de meest recente piek is best ingewikkeld. Ik beschrijf dit in mijn blog.

De meeste tijd bewegen koersen tussen de A (koers rond de top) en B (koers in een dal). Soms (zoals hierboven), wordt de C aangetikt. Dit kan als koop signaal worden gebruikt. D en E komen veel minder vaak voor. We zien deze vaak bij heel volatiele aandelen of bij grote koersdalingen i.v.m. een crisis.

De classificatie kan worden gebruikt voor het toepassen van de “-10% -20% -30% theorie”. Dit houdt in dat je een strategische reserve aanhoudt die je gebruikt als een koers op een laag punt staat. Je koopt aan met 50% van je buffer bij -10%, 25% bij -20% en de resterende 25% bij -30%.

ADe koers ligt minder dan 0.5% onder de laatste piek of is de piek. Dat geeft normaal een stijgende trend aan.
BDe koers list onder de 0.5%, maar boven de 10% onder de laatste piek. Dit is de meest voorkomende stand.
CDe koers ligt onder de 10% van de laatste piek. Deze stand komt statistisch ongeveer 1 keer per jaar voor.
DDe koers ligt onder de 20% van de laatste piek. Deze stand komt statistisch ongeveer 1 keer per 3 jaar voor.
EDe koers ligt onder de 30% van de laatste piek. Deze stand komt statistisch ongeveer 1 keer per 10 jaar voor. De laatste keer was in maart 2020 tijdens de corona crisis.

Je vindt de B.T.C. oa terug in Beurs Vandaag, AEX Vandaag en de individuele aandeel rapporten.

Let op dat volatiele aandelen veel vaker dan gemiddeld de D en E raken. Ook wordt de classificatie automatisch bepaald en kan soms foutief zijn.

Meer informatie over de ontwikkeling vindt je in mijn blog.

Let op. Deze indicator wordt automatisch berekend. Fouten zijn voorbehouden. Deze pagina is puur ter informatie. Het is geen beleggings-advies. Maak altijd een afgewogen beslissing voor jezelf, voordat je tot een aankoop overgaat. Het toepassen van de theorie op deze pagina is op eigen risico. Bekijk altijd hoe de situatie echt is voordat je tot een aankoop overgaat. Dit doe ik zelf mijn eigen beleggingen ook. Automatische informatie is zinvol om een keus te maken, maar is geen garantie tot succes.