So it begins…

Ken je dat gevoel ? Je wil iets doen met je geld ? En dan hebben we het niet over 100.000 euro ofzo, maar gewoon je spaargeld ? Niet om miljonair te worden (al zou dat leuk zijn), maar meer dan de spaarrente die je op dit moment bij de bank krijgt.

Denk je blij te zijn met je € 3 winst, maak je eigenlijk een verlies van € 15,60.

Spaarrente bij de ING.

Want laten we eerlijk zijn, dat is dramatisch. Bij de ING krijg ik op dit moment 0.03% rente. Als je € 10.000 euro op je spaarrekening hebt krijg je dus naar een jaar hard sparen, € 3 euro. Overigens rekent de ING  op dit moment € 1,55 per maand aan kosten voor een rekening. Dat is € 18,60 per jaar. Denk je blij te zijn met je € 3 winst, maak je eigenlijk een verlies van € 15,60.

Beleggen dus. Mijn moeder heeft voor mij in 1998 een beleggingsrekening geopend bij de SNS. Zo een waar je je geen zorgen over hoeft te maken want er wordt voor je belegd. Je kent ze wel. En daar 3000 gulden op gestort. Een hoop geld voor mij op dat moment. Toen ik ben gaan werken heb ik daar ooit zelf nog 1000 gulden bij gestort. Nu 20 jaar later was deze € 3200 euro waard. Dat is dus ongeveer een verdubbeling van de inleg. Niet slecht maar om heel eerlijk zijn ook niet bijster goed. Ik grove berekening van een gemiddelde inflatie van 2 % per jaar blijft er niet veel over. Mijn verbazing was ook groot toen ik zag dat het fonds in 2017 verlies had gemaakt. Ik bedoel de AEX maakte in dat jaar een winst van 13%. 

Dus mijn beslissing om het zelf te doen. En in dit blog neem ik je graag mee in de stappen die ik zet, de fouten die ik wellicht maak en de oplossing die ik vind.