De trend van een aandeel heeft de algemene richting de koers van een aandeel opgaat.

Het idee dat er een actuele richting wordt berekend die niet teveel wordt beïnvloed door de waan van de dag.

En dat is niet eenvoudig. Want de meeste systemen die pieken en dalen afzwakken veroorzaken een vertraging. Denk aan de corona statistieken waarmee week gemiddeldes worden vergeleken. Maar ook het R-getal voor Covid. Deze loopt 14 dagen achter.

Voor het bepalen van de trend gebruik ik een mix van diverse technische indicatoren zoals SMA (diverse lengtes), ROC, RSI, Swing, OBV en enkele anderen. Ik berken vervolgens een moving average van enkele dagen rekening houdend met het volume van die dag. Dagen waarop dus meer wordt gehandeld hebben een groter gewicht.

De trend wordt weergegeven in een range van -4 tot en met +4. Een negatief getal staat voor een daling, een positief getal voor een stijging.

Een trend van +3 geeft een stabiele groei aan.

Hoe hoger (of lager voor een negatief getal) is, hoe consistenter de beweging is.

+1-1Het aandeel beweegt zijwaarts of is nog richting aan het zoeken.
+2-2De koers heeft een richting gekozen
+3-3De koers is voor langere tijd in deze richting aan het bewegen.
+4-4De koers is voor een zeer lange tijd in deze richting aan het bewegen.

Bij een stijgende curve gaan we normaal eerst wat +1 en -1 zien. Zet de curve door dan zien we de trend bewegen van een +1 naar een +2, en uiteindelijk naar een +3 of zelfs een +4.

Zien we een kleine teruggang dan wijst dit normaal op vertraging. We geven dit aan met US (of DS voor een vertraging van een dalende lijn). Zet de vertraging door dan geven we dit aan als een correctie. Dit krijgt het icoon CR of bij een dalende trend een rebound (RB).

Deze indicator wordt aangehouden totdat de trend zich weer in de oude richting doorzet of de richting voorgoed is omgedraaid.

USVertraging opgaande trend.
CRCorrectie opgaande trend. De trend begint zich neerwaarts te bewegen
DSVertraging van een neergaande trend.
RBRebound van neergaande trend. De trend begint zich opwaarts te bewegen.

Je vindt de trend. oa terug in Beurs Vandaag, AEX Vandaag en de individuele aandeel rapporten.

Let op. Deze indicator wordt automatisch berekend. Fouten zijn voorbehouden. Deze pagina is puur ter informatie. Het is geen beleggings-advies. Maak altijd een afgewogen beslissing voor jezelf, voordat je tot een aankoop overgaat. Het toepassen van de theorie op deze pagina is op eigen risico. Bekijk altijd hoe de situatie echt is voordat je tot een aankoop overgaat. Dit doe ik zelf mijn eigen beleggingen ook. Automatische informatie is zinvol om een keus te maken, maar is geen garantie tot succes.