Oekraïne

Oekraïne

Oekraïne

Met alle aandacht rondom de uitzending van Boos vandaag, zouden we bijna vergeten wat er op dit moment rond Oekraïne gebeurd.

Biden had gisteren nog een slip of the tong. Hij leek aan te geven dat een kleine confrontatie met Oekraine geen gevolgen zou hebben. Het liet de verdeeldheid zien binnen NAVO zo lazen we vanmorgen in het nieuws.

En daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Echter in mijn opinie niet zoals het vaak wordt uitgelegd. Het is niet zo dat de VS zware acties willen en de EU niet. Het is het middel waar een conflict over is.

Biden heeft niet veel zin in oorlogen aan de andere kant van de wereld. En dat is hem natuurlijk niet kwalijk te nemen. Echter de terughoudendheid van de NAVO is opvallend. Terwijl Rusland vrijwel zijn hele leger mobiliseert, is er vanuit de NAVO helemaal geen beweging. Je zou verwachten dat er zichtbare acties zouden zijn. Bijvoorbeeld het versterken van de troepen in de balkan. Maar er lijkt geen beweging.

En dat lijkt niet Europa te zijn die dit tegenhoudt. Dat zie je oa door militaire bewegingen van Zweden. De NAVO reageert met een taskforce. Van een schip. Een Nederlands schip danwel.

Ook lijken diverse Europese landen wapens te willen leveren aan Oekraïne, maar is het de VS die dit nog tegenhoudt. En troepen van oa de VK en Canada bevinden zich op dit moment in Oekraïne. Echter geen Amerikaanse troepen.

De VS lijkt vooral te willen reageren met sancties. En dat staat de EU weer tegen. Want het zijn immers Europese Cv-ketels die op Russisch gas (moeten) draaien.

De situatie rondt Oekraïne lijkt steeds verder uit de hand te lopen. Waar ik eerder nog rekening hield met troepen bewegingen als drukmiddel. Of wat ik vaak las, als dekmantel voor het inlijven van Wit-Rusland zie ik deze scenario’s niet meer uitkomen. Rusland is bezig om Oekraïne te omsingelen en elke vorm van steun vanuit de NAVO te voorkomen. We zien dit ten eerste rond Oekraïne.

Dit artikel in de The New York Times laat troepen aan alle grenzen tussen Rusland en Oekraïne zien. Maar dit is achterhaald. Aan de linkerflank, in Moldavië bevinden zicht Russische troepen in het kleine republiek Transnistrie. En met troepen nu in Wit Rusland is de noordgrens ook bezet. Wat mij opvalt bij deze troepen is het groot aantal S-400 luchtafweer. Deze luchtafweer raketten met een een bereik van 400 KM kunnen wapen leveranties vanuit het westen verder verstoren.

Daarnaast is de Russische marine bezig met het voorbereiden van een oefening in alle zeeën rondom Europa. Waaronder de Middellandse zee en ook de noordzee. Deze oefeningen kunnen worden gebruikt als blokkade tegen versterkingen vanuit de VS en Canada. Dit is een zeer zorgwekkende situatie.

Een situatie waarbij een NAVO reactie kan helpen. Want troepen aan de grens met de Balkans houdt troepen weg bij de grens met Oekraïne. En amerikaanse para troepen in Kiev kunnen Rusland weerhouden om een grote aanval in te zetten. In 2008 was dit exact wat de toenmalige amerikaanse president Bush voorstelde in Georgie.

Dit is echter allemaal niet gebeurd en wellicht ook te laat. We moeten ons voorbereiden op moeilijke tijden. Mogelijke blokkades. Mogelijke sancties. Grote economische gevolgen. En helaas wellicht ook heel veel slachtoffers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.