Situatie Oekraïne blijft onzeker

Situatie Oekraïne blijft onzeker

Situatie Oekraïne blijft onzeker

We zijn inmiddels een week verder, maar de situatie blijft onzeker. En zo ook de beurzen.

Eerder melde ik na een korte ontspanning dat Rusland zijn focus op de oostelijke Russische volksrepublieken richt. Dit nadat verschillende Europese NAVO landen welwillend waren om veiligheids-eisen van Rusland in ieder geval te bespreken.

In een korte tijd wordt er over een hele reeks incidenten in Oost Oekraïne gerapporteerd door Russische media. Dat gebeurd soms best amateuristisch. Zo is een video van een militie leider die oproept tot evacuatie wegens een acute dreiging twee dagen voor het plaatsen al opgenomen. Dit was eenvoudig te zien in de meta data van de video, iets wat je met een beetje wil best kunt manipuleren. Ook gaat er een video rond van een verijdelde bomaanslag. Een auto zou vol met bommen onder een brug staan en wordt weggeleid en tot ontploffing gebracht. Echter, een soldaat loopt rustig vlak naast de auto. iets wat je wellicht niet doet als je weet dat deze vol explosieven zit.

Inmiddels zijn de berichten niet meer van media voorzien, of enkel nog met vage nacht opnames. Ze worden nu vooral gerapporteerd. En de incidenten doen zich nu ook in Rusland voor.

Gisteren wist Macron een overleg tussen Putin en Biden te organiseren. Vandaag ontkent het Kremlin dit. Dit is de tweede keer dat Macron een toezegging krijgt, dit in de media brengt om vervolgens onderuit te worden gehaald door het Kremlin.

Ook is er een aankondiging dat Putin vandaag een onverwacht overleg heeft met zijn veiligheidsraad. Dit voorspelt niet veel goeds.

Wil Rusland actie ondernemen dan kan het niet te lang wachten. Een uitgelekt bericht gisteren melde dat de aanval morgen vroeg om 4AM Moscow tijd wordt ingezet. Dat is vannacht 2AM onze tijd. De kans dat dit klopt is klein. Echter ik verwacht ofwel actie deze week of een terugkeer naar een minder volatiele situatie.

De AEX is nog steeds in een daling bezig. De trend is ook nog steeds -1. Dit is al een aantal weken zo. Ik verwacht dan ook dat dit deze week nog doorzet. Indien het mis gaat kunnen we grotere dalingen gaan zien.

Ik wacht dus nog even geduldig af en doe geen aankopen totdat de situatie omslaat of verbeterd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.