Mijn doel voor beleggen is simpelweg meer overhouden aan mijn spaargeld dan op de bank. Dat is op dit moment met de enorme lage rentes erg eenvoudig. Sterker nog, door de kosten die een bank nu voor een bankrekening berekend wordt spaargeld alleen maar minder waard.
Spaargeld heeft verschillende doelen. Van het vervangen van een kapotte wasmachine, een leuke vakantie tot het aanvullen van mijn pensioen. Ik verdeel mijn spaargeld dan ook in drie categorieën.
- Korte termijn (denk aan uitgaven die ik direct moet kunnen doen). Dit is geld wat ik dus NIET beleg. Immers, ik kan het niet missen. Hiervoor reserveer ik een vast bedrag wat ik op een spaarrekening houdt. Het spaargeld mag omhoog en omlaag. Komt het echter ver uit de marge, dan maak ik geld over naar mijn beleggingsrekening (of haal ik het er juist vanaf).
- Uitgaven in een jaar. Denk aan leuke dingen zoals vakantie. Dit zijn uitgaven die goed te plannen zijn en dit geld beleg ik dus ook. Met een kortetermijnhorizon.
- Sparen voor de toekomst. In mijn geval, aanvullen van pensioen of misschien als ik mijn baan verlies. Dit zijn beleggingen met een langetermijnhorizon.
Voor het behalen van doel 2 en 3 hanteer ik vier strategieën. Allemaal met een ander beleggings-doel. Oh, en omdat ik de doelen bedenk mag ik ze natuurlijk ook een coole naam geven ;).
Don’t try this at home!. Dit is mijn strategie en het werkt voor mij. Zo niet, dan loop ik het risico met mijn eigen geld. Kopieer mijn (of ieder andere) strategie nooit blind.
Strategie I. De sprinkhaan
Dit is de opportunistische strategie. Ik probeer klein sprongen te maken en weer snel te verkopen. De sprongen hoeven niet groot te zijn. 2 – 3 % is prima. Kopen in een koers-dal en verkopen in een koerspiek. Ik gebruik hier oa mijn eigen technische analyse voor. Een computer kan veel beter de dalen en pieken bepalen dan ikzelf.
Door het hogere risico heb ik nooit te veel fondsen in deze strategie. De doorlooptijd is kort, vrijwel altijd onder de drie maanden. Het gaat hier vrijwel altijd om aandelen
Koop als:
– De koers een bodem bereikt en een stijging wordt verwacht.
– Op advies van mijn eigen technische analyse.
Bijkopen als:
– De koers lager is dan de laatste aankoop na een verkoop
(Dus als ik koop bij 100 euro, en ik krijg een nieuwe boden van 90 euro, dan koop ik bij. Is de nieuwe bodem 110, dan niet. Als ik heb verkocht koop ik weer bij de eerste bodem).
Verkoop als
– De koers topt. Dus een tijdelijk hoogtepunt bereikt en een daling wordt verwacht.
– De koers hoger is dan de aankoop prijs van de laatste aankoop.
– Op advies van mijn eigen technische analyse.
Strategie II. De eekhoorn.
Met deze strategie koop ik op een gunstig moment en verkoop ik als de winst ongeveer 5% is. Het doel is om dit te doen binnen drie maanden. Dat betekent dat theoretisch ik hiermee een jaarwinst kan halen van meer dan 20%. In praktijk ligt dat natuurlijk vaak wat lager. Deze strategie is bruikbaar voor zowel aandelen als ETF’s.
Koop als:
– De koers laag is en een snelle, stevige groei wordt verwacht binnen een maand
Bijkopen als:
– Niet
Verkoop als:
– Het aandeel 5% winst heeft gehaald inclusief kosten
Strategie III. De beer.
Deze strategie is voor de langere termijn. Ik koop aan en laat het aandeel in een winterslaap gaan. Ik negeer korte pieken en dalen, laat het lekker stijgen en als ik denk dat er niet veel meer uitgehaald kan worden verkoop ik. Duur is dan ongeveer 1 a 2 jaar. Deze strategie is geschikt voor zowel aandelen als ETF’s.
Koop als:
– De waarde is ondergewaardeerd.
– Als een aandeel in strategie II na drie maanden nog niet zijn 5% winst heeft gehaald behandel ik hem soms als een strategie III.
Bijkopen als:
– Het aandeel meer dan 10% onder de originele aankoop zakt. Een half blok per keer.
Verkoop als:
– Er een ruime winst is (20% +)
– Er geen verdere verhogingen in een periode van een paar maanden wordt verwacht.
Strategie IV. De koe
Melken die dividend koe!. Dit zijn posities die ik voornamelijk om het dividend heb. Stijgingen zijn klein, maar er is toch elk jaar (of een paar keer per jaar) een stukje winst uitkering. Een mooie vervanging voor rente. Want omdat ik de aandelen aanhoudt, maakt de waarde niet zoveel uit. Ik krijg toch opbrengst. Bedrijven die dividend uitkeren zijn over het algemeen winstgevende bedrijven, dus een veilige investering. Dividend wordt uitgekeerd per aandeel. Dus mocht zo’n aandeel hard omlaag gaan kan bijkopen een goede strategie zijn. Op die manier vergroot ik de dividend uitkering met een lage investering. Deze strategie is geschikt voor dividend georiënteerde ETF’s en aandelen die veel dividend uitkeren.
Koop als:
– Het aandeel dividend uitkeert
– De waarde laag is (ondergewaardeerd)
Bijkopen als:
– Het aandeel hard omlaag gaat (-30%).
Verkoop als:
– Ik er vanaf wil (bijvoorbeeld om geld vrij te maken)
– Het dividend vooruitzicht niet goed meer is.