Gaat diplomatie het winnen in Oekraïne?

Gaat diplomatie het winnen in Oekraïne?

Gaat diplomatie het winnen in Oekraïne?

Gaan Oekraïne en in Rusland in de richting van een oorlog? Of gaat de diplomatie winnen? En wat betekend dit voor de beurs?

In het begin van de week was er nog optimisme. Met toezeggingen van Poetin en onderhandelingen van Macron leek er een diplomatieke uitweg. Vandaag is de paniek echter weer terug. Na de VS roepen steeds meer landen (inclusief Nederland) hun onderdanen op om Oekraïne te verlaten.

Wat is het doel van Rusland?

Dat is de grote vraag. Na een hoop onzekerheden zie ik nog twee opties.

De troepenopbouw is een drukmiddel voor een diplomatiek doel

In dit scenario probeert Rusland aandacht te krijgen en concessies af te dwingen met troepenopbouw. Het is een soort gunship-diplomacy. Het idee is dat Rusland zich ongehoord voelt en nu de aandacht krijgt die het wil. Dit is het scenario waar Macron in lijkt te geloven.

De diplomatie is een rechtvaardiging voor een militair conflict.

In dit scenario stelt Rusland zulke hoge eisen dat het kan zeggen “De tegenpartij wijst het af, nu moeten we wel actie ondernemen”. Dit is wat de VS lijkt de geloven.

Wat het echte doel is, is natuurlijk niet duidelijk. De signalen zijn gemixed. Macron werd eerst met open armen ontvangen om een paar dagen later te worden uitgespuugd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken was niet handig, maar om hier grappen over te maken is natuurlijk niet behulpzaam met het verkrijgen van een diplomatiek doel.

Ik neig dan ook naar het tweede scenario.

Wanneer begint de inval?

Alle militaire eenheden lijken nu vrijwel op hun plek. De militaire oefening in de zwarte zee die Oekraïne in feite blokkeert, begint de 13e (dat is zondag). Ik zie nog wat schepen bewegen en het lijkt dat die rond de 15e op hun doel aankomen. Militaire oefeningen met Wit-Rusland zijn al begonnen en duren tot de 20e. De 20e is ook het einde van de Olympische Spelen. Het gerucht gaat dat Rusland heeft beloofd aan China om hier op te wachten. Zeker weten we natuurlijk niets, maar ik gok dat het ergens tussen de 13e en de 21e gebeurd.

Kan diplomatie dit nog voorkomen?

Alleen als Rusland dit wil. Er gaan de hele week al geruchten rond over Finlandisatie van Oekraïne als een oplossing. Het gelinkte BBC artikel is hier best positief over.

“Finland adopted formal neutrality during the Cold War. It was an independent, sovereign and democratic state. It remained – and remains – outside Nato.”

bbc.co.uk

Zo positief was dit niet. Finland gaf land op die tot op vandaag nog onderdeel zijn van Rusland. En de Soviet Unie had in feite een veto over Finlands politiek durende de gehele Koude Oorlog. Het was ook geen vrijwillige keuze, net als voor Oekraïne.

Op papier lijkt het een mooie oplossing voor Rusland. Ze krijgen wat ze willen. Een Oekraïne waarin ze meer invloed hebben en nooit bij de NAVO komt. Dat Poetin hier niet op in gaat, geeft aan dat hij andere plannen heeft.

Er zijn wellicht andere oplossingen die we nu niet kennen. Het is onduidelijk wat er precies op de achtergrond gebeurd. Laten we hopen op een goede oplossing.

Wat gebeurd er met de beurs als er oorlog uitbreekt?

Ik heb hier geen direct antwoord op. Echter als ik naar eerdere crisissen kijk dan verwacht ik eerst een duik van alle koersen. Het verbaasd mij dat dit nog niet is begonnen overigens. De AEX gaat nog steeds langzaam omlaag (trend: -1).

Daarna zullen er aandelen worden gekocht van bedrijven waarvan experts denken dat deze kunnen profiteren van de situatie.

Het kan een goede strategie te zijn om op die stijgende aandelen mee te liften. Let wel, dit wordt een heel volatiele beurs. Elke stukje nieuws wat uit het gebied komt zal op een zilveren weegschaal worden gewogen. We gaan een snel wisselende koersen zien.

Het kan ook een strategie zijn om stabiele aandelen die de eerste dagen heel hard zakken aan te kopen.

Wat gebeurd er mer de beurs als er GEEN oorlog uitbreekt?

Er is een kans dat we een opluchtingspiek zien. Dat is goed als je al aandelen hebt. Ik verwacht wel dat aandelen in o.a. olie en gas omlaag gaan. Deze staan nu heel hoog.

Blijven zitten waar je zit en de situatie afwachten lijkt mij persoonlijk nu het beste idee. Ik ga de komende dagen daarom ook geen aankopen doen. Ik wacht met wat reserves om te zien of ik koopjes kan oppakken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.