Status swing experiment – deel 2

Status swing experiment – deel 2

Status swing experiment – deel 2

We zijn nu bijna een week verder dan ons laatste pijl moment. Hoe staan de voorspellingen ervoor? Best goed eigenlijk.

Ik heb het beursrapport van vrijdag gebruikt voor de vergelijking. En we zien nu dat we 2 van de 4 voorspellingen juist hebben. Dat is beter dan de laatste keer. Maar ik zie je denken, het overtuigd nog niet.

Signify47,600 – Voorspeld winst49,060 – Staat op winst
Telenet31, 700 – Voorspeld verlies31,880 – Staat op winst
Adyen2318,500 – Voorspeld top2356,50 – Staat op winst
Unilever48.700 – Voorspeld herstel48,840 – Staat op winst
Beurs rapport 13-08

Toch is het helemaal niet slecht. Laten we ze een voor een even afgaan.

Als ik dit truckje kan kopiëren dan haal ik mijn jaardoel in een paar maanden tijd.

Signify

Zou je hebben gekocht op de dag van mijn voorspelling, dan had je nu ruim 3% winst gehad. Dat is heel mooi voor anderhalve week tijd. De top in de afgelopen dat was zelfs 49.45. Dat maakt een winst van bijna 4%. Dat is een hele mooie score. In mijn strategie 2 probeer ik 5% in drie maanden te halen. Als ik dit truckje kan kopiëren dan haal ik mijn jaardoel in een paar maanden tijd. Natuurlijk, daar staat verlies tegenover.

Telenet

Voor Telenet voorspelde ik verlies, en dat is niet gebeurd. Hij staat op 0,5% winst. Geen schokkende winst. Gaan we naar de koers in de afgelopen vijf dagen kijken dan is het dal 31.28 geweest. En dat is wel een verlies van -1,3%. De koers is dus wel degelijk naar beneden gegaan. Een beetje.
Dit lijkt dus vooral een koers die rond dezelfde niveau doorkabbelt. Het Telenet rapport laat eigenlijk zien waarom.

Wat we hier hebben is een leermoment. We moeten de volatiliteit controleren voordat we voorspellingen maken.

De volatiliteit is super laag. En dat maakt Telenet een slechte kandidaat voor de swing strategie. Immers, we kunnen wel meeliften met de koers dalingen en stijgingen. En zijn deze in de marge, dan kun je nooit veel winst maken. Vergelijk het maar met de volatiliteit van Signify. Die is veel hoger. Wat we hier hebben is een leermoment. We moeten de volatiliteit controleren voordat we voorspellingen maken.

Adyen

Oke, bij Adyen was de voorspelling dat we topvorming gaan krijgen. Is dat zinvol. Wel, zeg je hebt een tijdje geleden Adyen gekocht en zoekt naar een verkoopmoment. Topvorming is het moment. Wat je ziet is dat de koers niet veel verder meer omhoog gaat en uiteindelijk gaat dalen. Eigenlijk is dit het moment net voor je dal. Hebben we dat bij Adyen ?

Kijken we naar de koers van de afgelopen 6 maanden, dan zien we dat die afvlakking eigenlijk al bezig was. Dit was dus meer een constatering dan een voorspelling.

google.com

Kijken we naar de grafiek van vijf dagen dan zien we wel degelijk top vorming.

En dan opeens die piek op vrijdag. Dit zie je vaak bij fondsen met piekvorming. De koers doet niet veel meer maar er zijn toch mensen die inkopen. Was mijn voorspelling juist om te verkopen?

Ik denk het niet. De koers gaat niet veel mee omhoog. Er niet veel winst meet te halen. Ja, als ik drie dagen later had verkocht had ik meer winst gehad. Maar dit aandeel lijkt echt niet veel vaart meer te hebben. Alhoewel, je weet het nooit met Adyen.

Unilever

De laatste uit het rijtje staat op een kleine winst. Niet heel groot, maar het aandeel lijkt aan een gestage koers naar boven te zijn begonnen. Ook Unilever heeft een lage volatiliteit en de winsten zijn dan ook niet spectaculair. Maar de swing theorie had gelijk.

Conclusie

Ja, je kunt met de Swing theorie de beurs voorspellen. Dit heb ik geleerd met ons experiment

  1. Niet elk aandeel is een kandidaat. Je hebt aandelen nodig met een hoge volatiliteit. En dat zijn risicovolle aandelen.
  2. Droog oefenen (dus zonder geld), is een goede manier om te leren. Je leert van het proces en ziet factoren die je eerder over het hoofd hebt gezien
  3. Je voorspelling is nooit 100%. Dat hoeft ook niet. Zolang je maar meer dan 50% juist hebt maak je winst.

Ik zal de volatiliteit toevoegen aan het dagrapport.

Dit was een leuk (en ook best spannend) experiment. Ga ik zeker vaker doen. Geef gerust je commentaar als je vragen of tips hebt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.