Is Indexbeleggen niet iets voor jou?

Is Indexbeleggen niet iets voor jou?

Is Indexbeleggen niet iets voor jou?

Wat als je wil beleggen maar je wilt je niet verdiepen in beleggen? Een soortgelijke vraag kreeg ik laatst van een collega.

Het begint altijd zo… “Jij doet toch iets met beleggen?”. Waar drie jaar geleden beleggen als iets stoffigs werd gezien, zie ik nu steeds meer mensen om mij heen die willen beleggen. De drijfveer is altijd hetzelfde. De lage rente die je krijgt bij de bank.

Vrienden suggereerde om te beleggen.

Zo ook die collega. Altijd zuinig geleefd. Tijdens corona niets uitgegeven en een mooie spaarrekening opgebouwd. En nu doet het bij de bank helemaal niets. Vrienden suggereerde om te beleggen. Ze had al wat podcasts gevolgd maar het leek haar allemaal veel te ingewikkeld. Of ik niet wat tips had.

Mijn eerste suggestie is ETF’s. Laagdrempelig en relatief veilig. Je belegd meteen gespreid. Zo was ik ooit ook zelf begonnen. Je meld je aan bij een broker met het liefst lage kosten, je doet een kennis test en dan ga je op zoek naar een mooie ETF.

“Nee, nee, nee ! Veel te ingewikkeld” roept ze. “Ik heb het liefst iets waar ik in beleg en verder niet veel meer naar om hoef te kijken.”.

“Is Indexbeleggen dan niet iets voor jou?”

“Is Indexbeleggen dan niet iets voor jou?” antwoord ik. “Dat hoef je helemaal niet zelf op zoek naar aandelen of ETF’s”.

“Neem bijvoorbeeld InDelta. Daar stel je gewoon een pakket samen op basis van sectoren. Bijvoorbeeld ‘Nederlandse bedrijven’ of ‘Vastgoed’. Je kunt kiezen voor een specifieke regio maar ook wereldwijd. En je belegd vervolgens gespreid in een hele reeks bedrijven. Hoef je ook niet bij te houden wat bijvoorbeeld Shell doet op de beurs.”

Begin gewoon met een model portefeuille

Ze kijkt me vertwijfeld aan. “Welke sectoren moet ik dan nemen?”. Ik lach. “Begin gewoon met een model portefeuille. Die kun je altijd later nog aanpassen. Of niet…. ”

Terwijl ik wegloop besef ik dat als ik Index Beleggen had gekend drie jaar geleden dit ook een mooie oplossing voor mij was geweest. Een basis kennis van beleggen is zeker nog nodig, maar het is een stuk eenvoudiger dan het allemaal zelf uitzoeken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.