Hoe bereken je winst? – Deel 2

Hoe bereken je winst? – Deel 2

Hoe bereken je winst? – Deel 2

Eerder schreef ik hoe ik de winst bereken van mijn ETF’s en aandelen. Vandaag ga ik het hebben over het berekenen van mijn jaarwinst en rendement.

Ik begrijp nu hoe de belastingdienst zich moet voelen 🙂

Het eerste is eenvoudig. Ik tel simpelweg alle individuele winsten en uitgekeerd dividend op. Daar haal ik vervolgens de kosten vanaf die ik niet rechtstreeks aan een aandeel kan koppelen. Het gaat hier bijvoorbeeld om kosten van mijn broker voor het kunnen handelen op een bepaalde beurs. Investeringen in bijvoorbeeld beursman.nl laat ik hier nog buiten. Ja; dat is belangrijk om mee te nemen, maar ik wil eerst het totale resultaat zien wat ik heb behaald.

Het rendement is moeilijker. Zo niet ondoenlijk. Ik zie online allemaal mensen die claimen een bepaald percentage te halen. Maar niet hoe dit wordt berekend. Hier zit voor mij de crux. In een eenvoudige wereld heb ik een vast bedrag geïnvesteerd. Zeg 5000 euro. Als dit aan het einde van het jaar 5200 euro is dan is mijn werk eenvoudig. Echter, ik leef niet in een eenvoudige wereld.

Hoe meer ik erover nadenk hoe meer beren op de weg ik tegenkom.

Ten eerste is de totale waarde aan het einde van het jaar moeilijk te bepalen. Het is niet zo dat ik al mijn aandelen heb verkocht. Het meeste geld zit in investeringen en die wisselen per minuut van waarde. Daarom ook dat ik uit wil gaan van gerealiseerde winst. Dit geld heb ik namelijk in mijn hand. En de berekening is eenvoudig (zie tweede paragraaf).

Ten tweede is mijn investering door het jaar niet gelijk. Ik ben met een kleiner bedrag begonnen en heb door het jaar heen kleine beetjes geld geïnvesteerd. 10 euro winst op 1000 euro is een groter percentage dan 10 euro op 5000 euro. En hoe ga ik om met winsten die ik opnieuw investeer. Is dat een start kapitaal? De Beursman doet dit niet, en rekent enkel met de originele inleg. Ik begrijp nu hoe de belastingdienst zich moet voelen :). Hoe meer ik erover nadenk hoe meer beren op de weg ik tegenkom.

Dus, ik moet loslaten dat ik het exacte rendement percentage kan berekenen. Ik zal aannames moeten doen die zo dicht mogelijk bij de waarheid zitten. En als ik het rendement elk jaar op de zelfde manier bereken dan kan ik vergelijkingen maken.

Dus ik maak de keuze als volgt. Ten eerste reken ik alleen geld wat ik heb overgemaakt naar de broker als investering. Ik neem het kapitaal aan het begin van het jaar, en het kapitaal aan het einde van het jaar. Daar neem ik het gemiddelde van. Dat is mijn gemiddelde investering. Dan neem ik mijn bruto winst (als berekend in paragraaf 2) en gebruik ik dit om een rendement percentage te berekenen. Het wordt dus

Het is niet perfect maar acceptabel. Nu nog een dag op de beurs afwachten en ik kan de berekening voor mijzelf maken.

1 reactie tot nu toe

Hoe was 2018 voor mij? | Belegging Blog Geplaatst op10:47 am - jan 2, 2019

[…] eerste mijn jaar rendement. Als je wilt weten hoe ik die bereken, lees dan mijn vorige twee blogs. Het jaarrendement voor 2018 is uitgekomen op: 4,955%. Dat is een resultaat waar ik erg tevreden […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.