Hoe was 2018 voor mij?

Hoe was 2018 voor mij?

Hoe was 2018 voor mij?

Een nieuw jaar en het moment om de balans van het afgelopen jaar op te maken. 2018 is het eerste jaar dat ik ben gaan beleggen. Het is een jaar geweest waar ik het idee van “ik wil gaan beleggen” heb uitgebouwd tot een strategie, en dit blog. Ik heb beginnersfouten gemaakt en ik heb succes gehad. Tijd voor een analyse.

Mijn jaarrendement voor 2018 is uitgekomen op 4,955%

Ten eerste mijn jaar rendement. Als je wilt weten hoe ik die bereken, lees dan mijn vorige twee blogs. Het jaarrendement voor 2018 is uitgekomen op: 4,955%. Dat is een resultaat waar ik erg tevreden over ben. Het is absoluut meer dan een spaarrekening bij de ING. Nee, je wordt er geen miljonair van, maar dat was ook niet de bedoeling. En voor het eerste jaar is het heel netjes.

Dan mijn technische analyse. Daar ben ik nog aan het sleutelen. Maar hij heeft me mooie resultaten opgeleverd. Het resultaat was in 2018 8.98%. Dat is hoger dan mijn gemiddelde, en absoluut hoger dan wat de AEX heeft gedaan. Let wel, mijn eerste aankoop in de AEX was 20 juli. Toen stond de AEX op 572.

Die willen we het liefst begraven en zo snel mogelijk vergeten.

De maand december 2018

En dan die dramatische maand in december. Die willen we het liefst begraven en zo snel mogelijk vergeten. Toch heb ik in december mijn meeste winst gemaakt. En zijn aankopen die in de min stonden mooi opgeklommen naar winst. Helaas is ook het tegenovergestelde gebeurd. Mooi opgebouwde winst is in een vrije val naar beneden gekomen. Vooral olie deed het slecht. Op 24 december stond mijn ongerealiseerde rendement op het laagste punt ooit. Dat is gelukkig in de laatste week van december weer bijgetrokken, vooral door de winst op goud. Goud was een gouden aankoop zeg maar 😉

Goud was een gouden aankoop zeg maar 😉

Dit jaar heeft me ook lessen gebracht. Ten eerste, wees voorzichtig met aandelen. Ze kunnen hard omhoog gaan maar ook weer hard omlaag. Hier heb ik mijn hoofd een paar keer mee gestoten. Ten tweede, als een ETF omlaag gaat raak niet in paniek. Ze gaan altijd weer omhoog. Zo heb ik blokken in zilver die in oktober ver in het rood stonden. Maar nu zijn ze op 0,27% winst. En het laatste, en ik heb dit eerder gezegd, beleggen is eenvoudiger dan je denkt. Zeker als je dit in ETF’s doet. Ben je niet zeker van je zaak, volg dan de aankopen van een andere belegger. Dan maak je gebruik van zijn of haar kennis.

En nu vooruit kijken naar 2019. Ik ga in een komend blog artikel mijn strategie en plannen verder uitwerken. Een ding wil ik er al over kwijt. Ik ga proberen om op regelmatige tijden te bloggen. Dat wordt maandag, woensdag en vrijdag. Met uitzondering van transacties en belangrijke gebeurtenissen.

1 reactie tot nu toe

De plannen voor 2019 | Belegging Blog Geplaatst op11:10 am - jan 4, 2019

[…] 2018 was een redelijk goed jaar. Nu is het tijd om plannen te maken voor 2019. Ten eerste, en je hebt dit misschien al gezien, ga […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.