Waarom pakken beurs-tips altijd slecht uit?

Waarom pakken beurs-tips altijd slecht uit?

Waarom pakken beurs-tips altijd slecht uit?

Herken je dit? Je ziet een beurstip, op een website of in een tv-programma. Je snelt om deze te kopen en een paar dagen later staat ie 5% in de min. Hoe komt dat?

Ten eerste, ze pakken niet altijd slecht uit. Soms pakken ze goed uit. Maar slecht uitvallende tips vallen meer op. Toch is er een reden dat je voorzichtig moet zijn met tips. De belangrijkste reden is dat de prijs wordt opgedreven nog voordat je de tip hebt ontvangen. En dat brengt ons bij de eerste twee redenen.

1. Het aandeel is al aangekocht door de tip-gever

Tipgevers zijn vaak individuen die in grote aantallen handelen. En die kopen voordat ze de tip plaatsen. De aankoop van zo’n tip-gever drijft de prijs al op.

2. Je bent niet snel genoeg

Jij bent niet de enige die de tip krijgt. En al die anderen kopen wellicht sneller dan jij dat doet. Dus gaat de prijs nog verder omhoog. Er zijn (ja echt), individuen die azen op dot soort tips en zo snel mogelijk een aankoop plaatsen.

3. Een groot aantal aandelen wordt verkocht als de prijs stijgt

Stel er is een groot aantal mensen wat aandelen heeft gekocht toen de prijs hoger stond. Nu stijgt de prijs en zien ze een kans om te verkopen zonder verlies. De grote aantal verkopen drukken de prijs weer.

4. De tipgever heeft geen goede intenties

Nu we weten dat koersen erg beïnvloedbaar zijn, kunnen we ons ook voorstellen dat hier misbruik van wordt gemaakt. Helaas is dit iets wat vaak voorkomt. Iemand koopt een aandeel wat heel goedkoop staat en nog nooit iemand van heeft gehoord, geeft een reeks tips, aandeel stijgt, en deze persoon verkoopt met een mooie winst.

5. Vroege aankopers verkopen weer

De reeks aankopers die op het juiste moment instapte verkopen hun deel weer. Ze hebben hun doel bereikt. Dat drukt de prijs

6. De tipgever heeft het niet bij het juiste eind

Het is maar een mens, en de tipgever heeft geen kristallen bol. Dus wellicht was de tip toch niet zo goed als deze persoon verwachtte.

7. De tip komt te vroeg

Een aandeel kan veel opwaartse potentie hebben. Echter dat wil niet zeggen dat dit het moment is om te kopen. Dat moment bepalen is ongelooflijk moeilijk. En het moment komt vrijwel nooit samen met een publicatie datum. Het kan dus zijn dat het aandeel nog in een neerwaartse trend is als je koopt. Het aandeel zal dan een piekje omhoog geven om vervolgens de trend te vervolgen (omlaag). Wat je dan ziet, is dat veel tip volgers opgeven en verkopen. En dat verergerd het effect.

De koers dus gaat omhoog om vervolgens te zakken.

Wat we dus in het algemeen zien, is dat na een tip de koers kunstmatig omhoog schiet om daarna weer te zakken. Dus koop je niet op het juiste moment, dan zie je een dalende koers.

Je zou zeggen dat een paar personen niet zoveel effect op een koers kunnen hebben, maar dat kan zeker wel. Zo zette ik ooit een aandeel verkregen via een IPO op 5% winst ter verkoop. Ik was blijkbaar de enige die verkocht en iemand deed de aankoop voor de prijs die ik voorstelde. Het aandeel ging dus 5% omhoog, om daarna weer omlaag te schieten.

In mijn volgende blog beschrijf ik wat je kunt doen om je in te dekken tegen dit effect. Wordt vervolgd dus 🙂

1 reactie tot nu toe

Hoe verlies voorkomen bij opvolgen tips | Belegging Blog Geplaatst op9:25 am - jul 23, 2022

[…] het vorige blog hebben we het gehad over dat beurstips vaak niet het te verwachte resultaat geven. In dit blog geef […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.