Hoe verlies voorkomen bij opvolgen tips

Hoe verlies voorkomen bij opvolgen tips

Hoe verlies voorkomen bij opvolgen tips

In het vorige blog hebben we het gehad over dat beurstips vaak niet het te verwachte resultaat geven. In dit blog geef ik tips om dit risico te beperken.

Volledig voorkomen van tegenvallers kun je nooit. Toch is er het een ander wat je kan doen.

Screenen tipgevers

Er zijn legitieme tip-gevers en oplichters. En het is goed om te zien met wie je van doen hebt. Nu hebben jij en ik geen recherche bureau in dienst die alles kunnen uitzoeken. Maar er zijn zeker dingen die je kunt doen.

Wat ik altijd doe, is mij zelf de vraag stellen: “Als dit iemand ter kwade trouw is, hoe groot is de kans dat dit intussen was uitgekomen?”. Is dit influencer die net een half jaar bezig is, of komt een tip voorbij een website zoals rtlz die al jaren bestaat. Hoe ouder het medium, hoe groter de kans dat de tip niet frauduleus is.

Google het medium eens. Wat komt er naar boven? Ga nooit alleen uit van de historie die je op het medium zelf vindt.

Ook volg ik nooit reclame met tips. Tips die te gretig worden aangeboden zijn vaak to good to be true.

Spreid je belegging

Het is het aloude verhaal. Maar spreiden helpt tegen slechte beleggingen. Zeker bij het opvolgen van tips. Het is sowieso een goed idee om niet al je beleggingen van tips te laten afhangen. Spreid je bronnen en je bent altijd gedekt tegen een slechte investering.

Hoe om te gaan met de koers piek na de tip?

Er zijn twee manieren. Een is zo snel mogelijk kopen. Dit is moeilijk en vraagt er eigenlijk om dat je de hele dag met je aandeel bezig bent. Het is ook een groot risico omdat je geen tijd hebt om zelf onderzoek te doen. Ik doe dit zelf niet, maar heb je de kans, dan is het wel een strategie die veel winst kan opbrengen (zolang je weet waar je mee bezig bent).

Manier twee is zelf onderzoek doen.

Eerst zoek het aandeel op, op stockadmin.nl. Er zijn een aantal indexen die interessant zijn om naar te kijken. De financiële index (ik volg zelf geen aankopen met een hoog financieel risico) en de waarde-index (is het aandeel inderdaad ondergewaardeerd).

Past dit in mijn strategie dan kijk ik vervolgens naar de volatiliteits-index. De laatste geeft mij aan hoe heftig die eerste koers piek zal zijn. Hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger de piek en de opvolgende daling.

Een andere handige indicator is de trend. Staat deze op -3 of -4 dan is het te vroeg een aankoop te doen. De koers gaat nog wel even omlaag. -2 is twijfelachtig. -1 of een plus waarde is ok. Alhoewel je bij een hoge pluswaardes op een lagere dip na tip moet rekenen.

Vervolgens bepaal ik mijn gewenste aankoop bedrag. Dat bepaal je als volgt. Je wil een bepaalde winst halen (zeg 10%). Een goede tip geeft doelprijs, of een opwaartse ruimte. Dus een koers waarop de tipgever verwacht dat de koers gaat komen. Is die er niet, dan volg ik de tip niet zomaar op.

Goed, er is een doel. Ik neem mijn doel percentage (10%) en tel daar een tweetal procent bij op voor de zekerheid. Ik zit nu op 12%. Nu kan ik de aankoopprijs berekenen. Is doelprijs 30 euro, dan deel ik die 30 euro door 112 (dat is 100 + 12 procent van het doel percentage), en vermenigvuldig ik met 100. dat is afgerond 26,78. Dat is de maximale prijs waar voor ik koop.

Komt de koers dus niet onder die prijs, dan koop ik niet.

Wat je nu kunt doen is een limiet aankoop plaatsen en het verder vergeten.

Of, je wacht de dip naar de koerspiek af. En koopt nog wat lager. De volatiliteitsindex en de trend geven mij een idee hoe diep we de dip kunnen verwachten.

1 reactie tot nu toe

Waarom pakken beurs-tips altijd slecht uit? | Belegging Blog Geplaatst op10:29 am - jul 24, 2022

[…] mijn volgende blog beschrijf ik wat je kunt doen om je in te dekken tegen dit effect. Wordt vervolgd dus […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.