Stockadmin index

Stockadmin index

Stockadmin index

Heb je stockadmin.nl al uitgeprobeerd? Zoals vorige week aangegeven kun je nu gratis registreren voor een account. En velen gingen je al voor.

Het volgende punt wat ik wil aanpakken is de indexen. Ik heb deze eerder toegevoegd om snel een beeld te hebben van hoe een bedrijf er financieel voor staat, of hoe volatiel een aandeel is. Het werkt voor mij in gebruik goed, maar ik kom wel een nadeel tegen.

Dit begon met Prosus. Prosus steeg twee weken geleden hard omdat het ondergewaardeerd is en het management besloot hier iets aan te doen. Nieuwsgierig kreeg ik naar de Waarde-index en dit was een 2. Dus het zag zeker onderwaardering, maar het liep toch niet over.

Kijkend naar de cijfers zag ik snel de oorzaak. Er zijn een viertal indicatoren die worden gecontroleerd. Eén geeft een behoorlijke onderwaardering aan, één een matige en de overige twee staan op gemiddeld. De twee die dus geen afwijking zien trekken de index van een 1 naar een 2.

En dat is eigenlijk niet wat ik wil. Want het eind resultaat is vrijwel altijd een 2, een 3 of een 4. Dus dat moet anders. Maar hoe?

Ik speel met twee ideeën. Ik kan de range groter maken. Bijvoorbeeld een 1 tot 7. Of een 1 tot 9. Dat geeft meer marge. Risico is wel wat dat de index minder duidelijk wordt. Wat is nu het verschil tussen een 2 en een 3?

De tweede optie is om onderliggend een range van 1 tot 7 te maken, maar aan de voorkant nog steeds een index van 5. De 1 en 2 worden dan een 1, de 3 een 2, etc… en uiteindelijk de 6 en 7 een 5. Wat je dan gaat zien is dat de index eerder een 1 of een 5 gaat halen en er dus meer diversiteit komt.

De laatste optie is om afwijkende scores (zoals een 1 of een 5) in de berekening zwaarder te laten wegen.

Alle opties staan open, en ook een combinatie van opties is een mogelijkheid. Ik hoop hier later op terug te komen en iedereen het resultaat te kunnen laten zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.