Shell waarde en benzine prijs.

Shell waarde en benzine prijs.

Shell waarde en benzine prijs.

Mijn vrouw had gisteren een interessante vraag. Compenseert de opbrengst van mijn Shell aandelen de hogere benzine prijs?

De vraag kwam op toen wij in de auto langs een Shell pompstation reden. Ik verzuchte dat de prijs best hoog was. Maar dat mijn aandelen Shell ook mooi zijn gestegen.

Dit is een vraag die in eerste instantie eenvoudig lijkt. Mijn vrouw probeert dat ook met een volledig legitieme vraag. “Hoeveel levert je Shell aandeel per maand op?”. Maar hoe meer je er naar kijkt, hoe ingewikkelder het wordt.

Ik heb het Shell aandeel al een tijdje, en vooral voor de lange termijn en het dividend. Ik koop meestal bij als de prijs laag staat. Op dit moment staat mijn aandeel ruim 17.8 % hoger dan de waarde in januari (toen Shell een Brits bedrijf werd).

De adviesprijs van Shell was in januari 1,989 en is vandaag 2,292. Dat is een stijging van 15,23%. Percentueel is het antwoord dus Ja. Maar zo simpel is dat antwoord niet.

Want dit is de ongerealiseerde winst. Ik kan mijn aandelen maandag verkopen, maar dan heb ik niets meer en kan dus ook niet meer meebewegen met verdere stijgingen. Bovendien, heel belangrijk. Mijn aandeel in Shell heeft totaal geen enkele verhouding met hoeveel ik rij en dus besteed aan benzine.

Ook dividend gaat dit niet oplossen. Ja, Shell keert regelmatig een mooi dividend uit. Maar dat is natuurlijk een veel kleiner bedrag dan ik aan extra benzine betaal. Bovendien, dividend wordt betaald vanuit de koers. Ofwel, als ik 10 euro dividend krijg, dan zijn mijn aandelen ook 10 euro minder waard geworden (laat ik de belasting buiten beschouwing).

Oef, kunnen we dan in ieder geval stellen dat de waarde van Shell meebeweegt met de benzineprijs? In deel wel. Dat zien we ook. De waarde van Shell is zelfs meer gestegen dan de benzineprijs. Maar niet volledig. Dit komt omdat de waarde van Shell natuurlijk niet alleen gebaseerd is op de benzineprijs in Nederland. De pompprijs bevat ook belasting en vast lasten, en bepaalde kosten, zoals transport, van Shell gaan bij een hogere olieprijs ook omhoog.

Ik besluit dan maar het simpele antwoord te geven. “Nee, het compenseert de prijs niet volledig. Maar het is wel een mooie bonus”.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.