De beurs is niet lief dit jaar

De beurs is niet lief dit jaar

De beurs is niet lief dit jaar

Collega-beleggers zeggen het allemaal, dit jaar valt tegen. Dit leid bij sommige mensen zelfs tot paniek.

Ook beleggers die al langer bezig zijn moeten toegeven dat ze verliezen maken. Het mooi blog Blondjes Beleggen Beter besteedde er deze week ook aandacht aan.

Ik ken een aantal crypto beleggers die er nog erger aan toe zijn. Sommige crypto’s daalde van waardes rond de 100 dollar naar een paar cent. Dat zijn enorme verliezen.

Ik kan mij mijn eerste koersdaling nog goed herinneren. En dat is schrikken. Mocht je in die situatie zitten dan heb je mijn medeleven. Maar vertrouw erop dat het allemaal goed komt!

Natuurlijk zie je nu overal beleggers die zeggen dat ze dit wel zagen aankomen en precies op de piek hebben verkocht. Ik neem dat soort verhalen wel met een korreltje zout. Het laat je wel denken hoe je het beter had kunnen doen.

Het komt voor mij neer op vier dingen

  1. Spreiding.
  2. Beleggen in fondsen met een lage volatiliteit
  3. Beleg met geld wat je kunt missen.
  4. Beleggen in fondsen met een goed onderliggende waarde

Spreiding zorgt dat niet al je aandelen dezelfde kant op bewegen. En spreiding is vooral belangrijk in een zo breed mogelijk spectrum. Dus niet vier verschillende technologieaandelen maar van aandelen tot grondstoffen. Spreiding dempt je koers stijging maar ook de daling

De volatiliteit geeft aan hoe hard een fonds beweegt. Gaat het had omhoog is dat leuk, maar diezelfde fondsen gaan ook hard omlaag. Geen probleem om een paar van die fondsen te hebben, maar hebben al je fondsen een hoge volatiliteit dan wil je nu het liefst in een hoekje kruipen.

Mensen die al hun spaargeld zien verdampen… dat komt omdat ze te veel van hun geld hebben belegd. Geen goed idee. Je wil een tijd met dalende koersen kunnen uitzitten. En dat kan jaren duren…. Dan moet je dat geld niet nu nodig hebben.

De vierde is voor mij het belangrijkst. Want dit vergroot de kans dat een fonds terug veert. Dit is exact waarom ik niet in bijvoorbeeld crypto’s beleg.

Verder is het allemaal een kwestie van geduld, en eventueel zien van kansen om bij te kopen.

De AEX-trend staat na deze week nog steeds op -2. We zitten dus nog steeds in een dalende markt. Ondanks de kleine week winst. Dit geeft natuurlijk wel wat hoop. Maar het is echt nog te vroeg om te juichen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.