Oekraïne en de beurs – deel IV

Oekraïne en de beurs – deel IV

Oekraïne en de beurs – deel IV

Deel vier helaas alweer van dit blog. Helaas omdat dit betekent dat de oorlog nog niet voorbij is.

Twee weken geleden deed ik een voorspelling dat de oorlog wellicht snel voorbij zou zijn. Dit deed ik aan de hand van vijf scenario’s. Ik ging uit van scenario 1 (een korte oorlog) of scenario 4 (een diplomatieke oplossing). Beide scenario’s kwamen niet uit.

De voorspelling was gebaseerd op de voorraden van beide partijen. Immers, zonder voorraden kun je je strijd moeilijk doorzetten en is het nodig dat er een “andere oplossing” komt voor je strijd. Dat deze directe voorraden ver op zijn aan de Russische kant lijkt echter wel duidelijk. Rusland heeft sinds vorige week eigenlijk nauwelijks nog voortgang gemaakt.

Waarom Rusland de strijd toch doorzet, is dan ook een grote vraag. Ze lijken hun hoop te hebben om hun doel te halen met een diplomatieke overeenkomst. Echter als je je doelen niet militair bereikt dan is de kans klein dat je ze bereikt met een verdrag.

Rusland heeft ook een aantal vreemde tactische keuzes gemaakt. Om er maar een te noemen, waarom hinderen ze transport lijnen vanuit het westen naar het oosten niet? Hierover worden voorraden en verse rekruten uit Europa naar het front vervoerd. Drie Europese premiers bezochten Kiev vorige week per trein. Dan vraag je je wel af hoe het kan dat die treinen nog rijden. Het beschadigen van spoorwegen en bruggen is vanuit de lucht goed mogelijk. Waarom is dit niet gebeurd?

De dood van diverse hooggeplaatste Russische generaals is ook opvallend. Je verwacht dat zei niet in een situatie proberen te komen dat dit mogelijk is. Zeker naar de dood van voorgangers.

De vraag is hoe lang het Russische leger dit zelf blijft accepteren. Tevens is er onrust bij de Russische veiligheidsdiensten. Een aantal leiders staan blijkbaar onder huisarrest. De kans op het afzetten van Putin (scenario 5) is in mijn ogen deze week dan ook wel groter geworden.

China

China begint zich ook te roeren. Geopolitiek staan zijn zij achter Rusland, echter nu de strijd langer gaat duren en Rusland waarschijnlijk de verliezer gaat zijn, begint er wat te draaien. China zal hoe dan ook willen voorkomen dat ze slachtoffer worden van westerse sancties. En dat betekend afstand nemen van Rusland. We gaan dit de komende weken meer en meer zien.

Beursen

De beursen gaan inmiddels nog goed omhoog. Ik verkocht deze week wat aandelen om winst te pakken volgens scenario II.

Echter hoe langer deze oorlog gaat duren, hoe groter de kans wordt op escalatie. En dat is niet goed voor de beurs. Ook gaat het tekort aan grondstoffen uit Rusland en Oekraïne ons allemaal steeds meer opspelen. Dat betekent dat bedrijven nieuwe en wellicht duurdere leveranciers moeten gaan zoeken of simpelweg niet kunnen produceren. Hogere kosten, lagere omzetten betekenen lagere koersen.

Echter, dit geld natuurlijk vooral voor productie bedrijven, consumenten leveranciers. Bedrijven in grondstoffen kunnen juist profiteren van hogere prijzen. We zien dit deze maand o.a. in de koers van Shell.

AEX

De AEX lijkt op dit moment zich hier niets van aan te trekken. De trend is nog -2, maar beweegt zich inmiddels al wel naar boven. Of dit doorzet, heeft alles te maken met wat er deze week gaat gebeuren.

Komt er vrede dan gaan we een stijgende beurs zien. Kabbelt het door zoals deze week dan verwacht ik dat de trend ergens tussen -1 en +1 komt. Gaan we escalatie zien, dan wordt de negatieve trend versterkt.

We gaan het zien….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.