Oekraïne en de beurs – deel II

Oekraïne en de beurs – deel II

Oekraïne en de beurs – deel II

Zijn we inmiddels allemaal van de schok bekomen? Ook na de beurs val van gisteren?

Zoals ik eerder schreef, wacht ik in geval van een crisis de paniek cyclus af. Gisteren zagen we weer paniek door het bombardement van een nucleaire centrale. Dit soort paniek reacties gaan we meer zien. Maar het wordt voor mij wel tijd voor stap 3, inschatten wat er gaat gebeuren.

Nu heb ik geen kristallen bol, maar ik kan wel wat aannames doen. De bbc plaatste vijf scenario’s hoe de oorlog kan aflopen. Nu moet ik zeggen, die geven zo ver uiteenliggende opties dat ik er niet veel uit kan halen. Als ik morgen een artikel schrijf “5 scenario’s van het weer met kerst 2020” en dan “sneeuw, zon, regen, hagel en droog” opnoem ik waarschijnlijk ook wel gelijk zal krijgen. Maar goed, het geeft een basis dus hierbij de vijf scenario’s:

  1. Een korte oorlog
  2. Een lange oorlog
  3. Een Europese oorlog
  4. Diplomatieke oplossing
  5. Putin wordt afgezet

Nu, wat belangrijk is voor strijdende partijen zijn voorraden. Denk aan voedsel, munitie, vervangende wapens, olie, etc.. En hier ligt een heel belangrijke clue om de uitkomst te voorspellen. Want die voorraden zijn niet zo hoog.

Oekraïne schatte deze voor de oorlog in op 10 dagen. De leveranties van NAVO-landen zullen helpen, maar geen grote verschillen maken. Zeker omdat de meeste Oekraïense wapens niet met NAVIO munitie kunnen omgaan.

Van Rusland weten we dit niet. In de Koude Oorlog was dit ongeveer 30 dagen. Maar is dit alsnog zo? Signalen lijken te wijzen dat men uitging van een strijd die maximaal 14 dagen zou duren. Dus wellicht is 14 dagen een goed uitgangspunt.

Wat betekend dit? Als de aannames kloppen, het volgende: We zijn nu op dag 10 van de oorlog. Dat betekent dat Oekraïne vandaag of morgen door zijn voorraden heen is. Een dag of vier later gaat dit ook voor Rusland gelden.

Dat zou betekenen dat Rusland zijn voordeel de komende dagen wil gaan uitspelen en we dus een oplaaiing van de strijd gaan zien. Wellicht met grotere Oekraïense verliezen. Maar aan het einde van volgende week komen we op een punt dat Rusland ook door zijn voorraden heen is en keuzes moet gaan maken.

Scenario 2 – een lange oorlog

Volgens dat beeld is de kans voor scenario 2 heel erg klein. Let wel, we hebben het hier over een oorlog, niet over een langdurige sluimerende strijd met opstandelingen.

Scenario 3 – een Europese oorlog

Scenario drie verwacht ik ook niet. Rusland heeft niet de middelen om de oorlog uit te breiden naar Europa. Alle troepen zitten in Oekraïne, en voorraden zijn laag. Ook de NAVO lijkt er alles aan te doen om een direct conflict met Rusland te vermijden.

Het enige risico is dat er een incident voordoet die niet door de NAVO kan worden genegeerd. Die kans is klein, maar niet afwezig.

Scenario 5 – afzetten Putin

Scenario vijf is op de wenslijst van het westen. We zien meer weerstand in Rusland op dit moment. Ook lijken Russische nieuwszenders wat afstand te nemen van de overheids-lijn. Echter de kans dat dit tot een een coup gaat leiden voordat het einde van de strijd in zicht is is erg klein. De enige kans die ik hier zie is als een beslissing van Putin de veiligheid van Rusland enorm ondermijnd. Denk daarbij aan het bewust de confrontatie zoeken met de NAVO.

Dan blijven twee scenario’s over.

Scenario 1 – Een korte oorlog.

Rusland consolideert zijn winsten en kondigt vervolgens af dat de operatie is geslaagd. Het trekt wat troepen terug, maar houdt bepaalde gebieden bezet. Putin kan verklaren dat het Oekraïense leger is verslagen (al is het dat waarschijnlijk niet), of dat de twee gebeiden in het oosten nu veilig zijn. Het houdt wellicht wat troepen daar, maar een directe confrontatie gaat over in een sluimer modus. Ik zie dit scenario zeer kansrijk.

Scenario 4 – Een diplomatieke oplossing

Oekraïne doet wat toezeggingen. Misschien dat het NAVO-lidmaatschap opgeeft, de onafhankelijkheid van de oostelijke provincies accepteert. Wellicht wat politieke hervormingen. Rusland kan winst uitroepen en we gaan de uitkomsten van scenario 1 zien. Ook dit is zeer kansrijk.

Samengevat denk ik dat we een einde van de grootschalige strijd gaan zien, ergens in de komende 7 dagen. Mits er geen grote escalatie is. Dat betekent dat de beursen een bodem gaan leggen. Waarschijnlijk rond maandag of dinsdag.

Ik ga de komende tijd goed kijken welke fondsen dan interessant zijn voor aankoop. Dit is een moeilijke, want de economische gevolgen gaan we echt nog lang zien. Maar ik zie zeker wat mogelijkheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.