DeGiro en doorverkopen orders

DeGiro en doorverkopen orders

DeGiro en doorverkopen orders

Vandaag kwam DeGiro negatief in het nieuws. Orders gaan doorverkocht worden aan een tradeplatform. Wat zijn de gevolgen voor beleggers in DeGiro zoals ik? Ik dook erin.

Ten eerste, onderstaande is mijn interpretatie na een dag zoeken. Ik weet niet zeker of ik gelijk heb. De artikelen online zijn summier. Wel heb ik het originele artikel op fd.nl gelezen die achter een betaalmuur zit. Die bevat oa de reactie van DeGiro. Dat het doorverkopen van transacties optioneel is.

Ik zie twee problemen hier. Ten eerste is het gebruik van handelsplatformen. Dit is niet nieuw. Als je bijvoorbeeld belegd via Flatex krijg je hier al mee te maken. Dit was een van de redenen dat ik ben gestopt met Flatex. De cru zit hem in je handelsprijs.
Toen ik begon met beleggen dacht ik dat een aandeel een prijs heeft. Echter dat is niet zo. Bekijk maar eens een aandeel die wordt verhandeld via verschillende beurzen. De prijzen wijken altijd wat van elkaar af. Dit zit hem in hoe handel werkt. Aanbod en vraag. Als ik een aandeel wil verkopen voor 20 euro dan ben ik afhankelijk van iemand die daar 20 euro voor wil betalen. Die vindt ik misschien in Amsterdam, maar niet in Parijs. Dat zorgt ervoor dat er altijd wat afwijkingen zitten in de prijs.

Het handelsplatform waar DeGiro en anderen mee in zee gaan zorgt voor een aparte markt. Zeg maar een marktplaats voor aandelen. De openingstijden wijken ook af. Je kan zo buiten beurstijden handelen. Je vindt een belegger die je Shell wil verkopen op zondag? Prima, dan maak je een transactie. Op zich prima, maar de markt op zo’n platform is vaak kleiner.

Beleggingsbrokers proberen normaal de beste prijs te krijgen voor je order. Zeg ik plaats een limiet order voor aandeel X voor 20 euro. De beurs gaat open en iemand biedt het aandeel aan voor 19 euro, dan koop je voor 19 euro. Gaat je order naar een handelsplatform dan vindt je wellicht niemand die 19 euro geeft. Je verkoopt het aandeel dan bijvoorbeeld voor 19,95. Dit soort platformen worden vaak gecontroleerd door professionele beleggers die naar dit soort transacties op zoek zijn. Zij hebben de capaciteit, kennis en computer kracht om hier mooie winsten mee te maken. En ten koste van beleggers als jij en ik. Dit gebeurd op grote schaal waardoor platformen geld bieden voor dit soort transacties. EN dat brengt ons bij probleem 2.

Het vragen van geld voor transacties mag niet in Nederland. Het is niet toegestaan om winst te maken op orders. In Duitsland mag dit wel. Dit is de ophef. Want beleggers die niet in Nederland beleggen (bij veel andere goedkope brokers), hebben hier al mee te maken.

Zelf interesseert mij probleem 2 niet zo. DeGiro is goedkoop en ze mogen van mij best winst maken. Probleem 2 kan ook worden opgelost zonder probleem 1 aan te pakken. Je zou de winst kunnen doorbelasten in de transactie kosten. Dan maakt DeGiro geen winst. Maar het neemt niet probleem 1 weg.

Probleem 1 is voor mij de grootste issue. Als ik beleg om de AMX dan wil ik dat mijn order daar wordt geplaatst. Dan krijg ik de eerlijkste prijs.

De reactie van DeGiro laat zien dat dit inderdaad een optionele keuze wordt. Enkel voor beleggen buiten kantoortijden. Ik wacht daarom ook een officiële implementatie af voordat ik een oordeel vel. Maar ik houdt het wel goed in de gaten.

2 reacties

Heleen Geplaatst op7:43 am - jun 29, 2021

Bedankt voor je info

DeGiro en doorverkopen orders – deel II | Belegging Blog Geplaatst op7:32 pm - jun 29, 2021

[…] Gisteren schreef ik over Degiro en het doorverkopen van orders. Vandaag komt DeGiro met een statement. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.