Technische analyse… opnieuw

Technische analyse… opnieuw

Technische analyse… opnieuw

Een nieuw jaar en nieuwe voornemens. Een van deze voornemens is dat ik weer aan de slag ga met mijn eigen technische analyse.

Tot nu toe heb ik veel aankopen laten afhangen van adviezen van derden en mijn eigen gut feeling. Daar is niet zoveel mis mee, maar zou graag mijn beslissingen zelf willen maken. Ten eerste, dat is goedkoper en ten tweede is dat ook gewoon leuk.

Hiervoor is een goede technische analyse nodig. In het verleden heb ik hier al vaak aan geknutseld. Met wisselend resultaat. Ik besluit in het nieuwe jaar dan ook om dit weer op te pakken.

Mijn aanpak is deze keer anders. Ik besluit de hulp in te roepen van een neuraal netwerk. En dan niet mijn eigen hersens maar een kunstmatig netwerk. Zoals eerder verteld ben ik programmeur. En ik heb eerder met deze materie gewerkt.

Een kunstmatig neural netwerk heeft de unieke mogelijkheid om verbanden te leggen die een mens ook kan leggen of wellicht over het hoofd ziet. Het zoekt naar patronen in data. In theorie stop je er een lijst met data in plus een gewenste uitkomst en het netwerk berekend dan de onderlinge verbanden. Data die niet van toepassing is wordt simpelweg genegeerd. Wat je nodig hebt is een gestructureerde lijst van data in nummers, en een conclusie. Data voor aandelen leent zich hier natuurlijk goed voor. Ik heb een lijst met historische data. Over de lijst kan ik ook bijvoorbeeld een SMA en bolinger bands berekenen. En ik weet wat het gevolg is door een paar maanden vooruit te kijken naar het resultaat.

Voor de techies, ik bouw dit in PHP. PHP is de webtaal voor het web en ik heb dan ook een webapplicatie. Ik ben PHP-programmeur dus dat maakt het proces makkelijk. PHP biedt een neuraal netwerk module genaamd FANN. Deze doet al het zware werk. Dat betekent dat ik mij geen zorgen hoef te maken over wiskundige berekeningen. Daar ben ik ook echt niet goed in. Ik moet simpelweg de lijst met data aanleveren, het leerproces starten, en ik krijg een bestand op basis waarop ik de voorspelling kan maken.

Ik zal de komende tijd iedereen meenemen in het proces.

Verder heb ik deze week de laatste positie bij Lynx gesloten. Twee posten met winst en twee met verlies. In totaal sta ik op een kleine winst (dat is de 1,14% winst van dit jaar). Opzeggen is nog een heel ding. Mijn account is blijkbaar in migratie. Dat zou betekenen dat hij wordt overgezet naar een Britse entiteit naar een Europese. Tot die tijd kan ik niet veel doen. Een beetje laat wel. De Brexit zat er echt toch al een hele tijd aan te komen en de toestemming was al lang gegeven. Als het geld vrij komt breng ik dit naar DEGIRO zodat ik mij weer bij fondsen kan inkopen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.