Parabolische koers en de tulp koorts?

Parabolische koers en de tulp koorts?

Parabolische koers en de tulp koorts?

Het blijven vreemde tijden voor beleggen. Een opmerking die ik op dit moment veel tegenkom bij ervaren beleggers is een parabolische koers. Ik duik er even in.

Een parabolische koers is een koers waar de stijging steeds groter wordt. De stijging is dus niet, zeg 5% per week. Maar loopt op van 4, 5 ,6,..%. Je ziet dit in grafieken terug als een lijn die omhoog buigt.

Een parabolische koers geeft veel kansen. Zit je er halverwege in dan maak je fantastische winsten. Het kan niet op. Ik vermoed dat het effect gevoed wordt met meer mensen die instappen waardoor de koers nog harder omhoog gaat.

Wat omhoog gaat moet ook weer omlaag.

Echter er is een risico. Wat omhoog gaat moet ook weer omlaag. En dat gaat hard. Wil je eens zien hoe dat werkt dan raadt ik de film Tulip Fever aan. Een leuke film maar het laat ook heel leuk de effecten van zijn parabolische koers zien op de Tulp markt in Amsterdam in zeventiende eeuw. Het verhaal is fictie, maar de Tulp koorts was echt.

Een risico dus wat ervaren beleggers niet durven te nemen. En wat volgens veel mensen op dit moment gebeurd. Ervaren beleggers zijn dus extra voorzichtig.

Als beginnende belegger neem ik dat advies natuurlijk serieus. Het past wel in mijn al voorzichtigere strategie sinds vorige zomer. Kleine sprintjes of lange termijn. Met kleine sprintjes pak ik snel een mooie winst. Op de langere termijn is de fluctuatie van de koers wat minder een probleem.

Een extra aandacht heb ik voor mijn goud en zilvermijn aandelen. Daar zit ik best zwaar in, en er komen meer signalen dat het goed is om af te bouwen. Daar ga ik de komende maande voorzichtig mee beginnen.

Lynx

Ik heb overigens besloten om mijn aandelen portefeuille bij Lynx af te sluiten. Mijn ervaring is niet echt fantastisch met Lynx. Dat betekent dat ik posities ga verkopen die wel of niet op winst staan. In totaal verwacht ik er positief uit te komen. Een paar posities plaats ik niet op deze website omdat ik deze via beursman heb verkregen. Ook is januari de maand van de jaarlijkse kosten die het percentage gaan drukken.

Je gaat dus winst schommelingen zien voordat er transacties worden geplaatst.

1 reactie tot nu toe

Dividendbelegger Geplaatst op6:51 pm - jan 9, 2021

Leuk om je blog een keer te lezen.

Is wel even wennen hoe je het hebt ingedeeld en mis totaal overzicht. Maar goed wie ben ik 🤐

Verder leuk dat ook jij goed in de edelmetalen zit. Zelf bouw ik deze nog niet af, want verwacht na bitcoin gekte het geld weer naar goud komt.

Gr

http://dividendportfolio.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.