GameStop

GameStop

GameStop

Hoe kan ik een nieuw bericht schrijven zonder het over GameStop te hebben. Dus dat is het onderwerp van vandaag.

Zo, als je het nieuws een beetje gevolgd hebt heb je gehoord over het GameStop aandeel. Een aantal mensen op het Reddit forum besloten om het gevecht aan te gaan met een grote beleggings- bedrijf en dreven het aandeel GameStop naar record hoogtes. Sommige mensen zijn hier schatrijk mee geworden. Sommige mensen hebben veel geld verloren en nog meer mensen zijn boos.

Bedankt BBC!

In de kern ligt het fenomeen short beleggen. Dit is iets waar ik zelf lang moeite mee heb gehad om dit goed te begrijpen. Want hoe kun je nu winst maken met een aandeel wat verlies maakt. Gelukkig heeft de BBC een eenvoudige uitleg. Dus ik ga dit hier nog eens uitleggen maar dan in mijn woorden. Toch: Bedankt BBC!

Stel het aandeel van Shell staat op 50 euro. Nu “leen” je dit aandeel met de belofte dat je het binnen een week terug geeft. Dat doe je natuurlijk gewoon via je broker. En verkoop je het aandeel meteen door voor 50 euro. Nu zakt het aandeel binnen een week naar 43 euro. Je koopt op de laatste dag van de week het aandeel op de markt voor 43 euro en geeft het terug aan je broker. Je winst is nu 7 euro per aandeel.

Wil je short beleggen, zoek dan een ETF

Je ziet in dit concept, er is een groter risico dan de meeste beleggers normaal nemen. Want als het aandeel van Shell na een week op 53 euro staat maak je sowieso verlies. Je kunt niet nog een weekje wachten om te zien wat er gebeurd. Dit is ook een reden waarom ik er weg blijf. Wil je hier iets mee doen, zoek dan eerder naar een ETF die in short belegd. Dan heb je een groep knappe koppen die veel beter weten waar ze mee bezig zijn dan jij en ik.

Grote beleggers zijn de influencers van de beleggingswereld

Dit fenomeen wordt vaak negatief bekeken. Namelijk, als er veel geld in het spel zit wordt de verleiding groot om te speculeren. En grote beleggers hebben veel invloed. Het zijn de influencers van de beleggingswereld. Mensen volgen beleggers en volgen het advies. Dat betekent dat als je in Shell belegd en opeens wordt er veel Short gekocht dat je wellicht overweegt om te verkopen. Ook is het verleidelijk om wat negatief nieuws over Shell naar buiten te brengen. Het verlagen van een koers is een stuk makkelijker dan het verhogen. We zouden naïef zijn als we denken dat dit nooit gebeurd.

En hier ligt de bron van het GameStop verhaal. Een aantal hedgefonds gingen short op GameStop. GameStop is een computer spel winkel in de VS. Het concept lijkt een beetje op Game Mania. Nu zijn er een aantal gebruikers op Reddit (een online forum) die hier boos over waren. GameStop is hun winkel en ze zien dit als beïnvloeden met als doel deze winkel onderuit te halen. Ze starten met een oproep om het aandeel GameStop te kopen en de koers dus omhoog te drijven. Hier werd massaal gehoor aan gegeven en de koers schoot omhoog. Wat er vervolgens gebeurd is wat je veel op de beurs ziet. Ten eerste zien beleggers dit als een kans en kopen ook massaal in. Ten tweede komen al deze Short aandelen aan het einde van hun looptijd. Het aandeel moet worden verkocht om terug te geven, dus gaat het aandeel tegen derde omhoog. En ten derde een ander influencer doet zijn verhaal Elon Musk tweet.

Het aandeel gaat door het plafond. Gisteren stond het aandeel op +8000% vergeleken met een jaar geleden. Natuurlijk waren veel mensen niet blij hiermee. Ze hebben veel geld verloren. En verschillende beleggings- brokers stopte handel in GameStop aandeel. Het gerucht gaat al snel dat de grote bedrijven hun invloed hebben gebruikt om dit te doen. Door de stop gaat het aandeel onderuit.

Het aandeel wordt enorm volatiel. Ik heb even de koers op DeGiro bekeken van gisteren en het aandeel heeft een hoog van 413 dollar, een laag van 250 dollar om uiteindelijk op 328 dollar te eindigen. Persoonlijk vermoed ik dat de vaart er nu wel een beetje uit is. Maar dit is niet het einde van het verhaal.

Want de Redit community laat het er niet bij zitten. Ze vinden andere beleggingen die interesse wekken van shorters en zetten hierop in. Persoonlijk zag ik een mooie stijging bij mijn zilvermijn aandelen door beleggers die opeens op zilver inzetten.

Wat moet ik hier nu mee? De verleiding is groot om een fonds vroegtijdig te vinden die zo’n hype geeft en hier op in te zetten. Dit is echter iets waar je heel voorzichtig mee moet zijn. De stijging heeft namelijk niets te doen met de onderliggende waarde van het bedrijf. Het is een bubbel die kan knappen. Je zal maar die persoon zijn die vrijdag morgen voor 413 dollar GameStop had gekocht. Doe is nu 20% waarde kwijt. Het is meer gokken dan beleggen.

Mijn advies is dus, wees voorzichtig. En wil je toch een gokje wagen, doe dit met een klein bedrag, en niet met al je spaargeld.

1 reactie tot nu toe

Zilver en 183% winst | Belegging Blog Geplaatst op4:48 pm - feb 3, 2021

[…] week schreef ik over GameStop. Vandaag is zilver aan de beurt en dat geeft mij een onverwachte […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.