Een persoonlijk bericht: rellen.

Een persoonlijk bericht: rellen.

Een persoonlijk bericht: rellen.

Voor de verandering schrijf ik eens niet over beleggingen maar een persoonlijk bericht. Afgelopen zondag avond kreeg ik direct te maken met de rellen in Tilburg. Recht voor mijn deur. Vanuit mijn bureau waarvan ik normaal mijn bericht schrijf had ik rechtstreeks zicht op de relschoppers.

Het was een van de meest beangstigende situaties in mijn leven. 150 relschoppers die je straat bestormen, en alles wat in hun handen komt kapot maken. Ruiten, auto’s, alles moest er aan geloven. Ik ben eeuwig dankbaar dat de politie en de ME er zo snel bij waren. Binnen 5 minuten. Dit had anders kunnen lopen. Neemt niet weg dat ik met een situatie werd geconfronteerd van drie relschoppers die besloten mijn voortuin in te rennen. Je weet niet wat ze doen of willen. Een instinct komt op om je huis te verdedigen. Gelukkig zijn wij er zonder persoonlijke of materiële schade vanaf gekomen. En hoe indrukwekkend dit ook was, ik wil het eigenlijk over iets anders hebben. Ik heb de relschoppers gezien, ik heb gezien wat ze doen, en als ik nu het nieuws aanzet wordt mijn frustratie alleen maar groter. En ik wil dit Blog gebruiken om een aantal punten duidelijk te maken.

Bagatelliseer het nieuws niet.

Als je het nieuws kijkt krijg je het ene eufemisme naar het andere naar je hoofd. Titels als “Het is onrustig..”, “De sfeer slaat om”, “Er worden wat ruiten ingegooid” zeggen niet wat er gebeurd. Wellicht wordt dit gedaan om geen sensatie te zoeken. Maar zeg aub waar het op staat. En dat mag ook in het landelijke nieuws. In mijn wijk werd vuurwerk bij iemand naar binnen gegooid. Door het raam terwijl ze TV aan het kijken waren. Raam eruit en een ziekenhuis opname. Dat mag best worden vernoemd. Beschrijf de impact zoals de bewoners het ondervinden.

Nee, de eigen wijk wordt niet gesloopt.

Dit zijn geen mensen uit de wijk. Een oproep in Rotterdams dialect voor rellen in Tilburg verraden al dat het niet eens mensen uit de stad zijn. Dit is een probleem dat niet alleen “in bepaalde wijken” voorkomt. Mensen zijn georganiseerd en gaan van stad naar stad. Een reller voor mijn deur zag ik op een foto bij rellen in Eindhoven. Ik zag een hele reeks auto’s en veel daarvan hadden zelfs Duitse kentekens. Dit vraagt nationale organisatie.

Stop met zeggen dat dit niet een protest is.

Dit zijn andere mensen. De protestanten die je overdag ziet is een ander volk dan wat ‘s-avonds relt. Door te zeggen dat dit niet de manier is om te protesteren trek je ten eerste de echte protestanten gelijk met relschoppers, en ten tweede geef je aan dat de relschoppers wellicht een legitieme reden hebben.

Stop met vragen wie dit zijn.

Want dat weten we. Dit zijn dezelfde mensen die maanden voor december vuurwerk afsteken, die mensen lastig vallen, die vernielingen plegen, die drugs dealen in het park, die vrouwen nafluiten, etc..

Deze mensen zijn niet boos, of depressief

Integendeel. Ik heb mensen zelden zo zien genieten. Ze zijn op straat om te vechten, om te vernielen. Niet omdat ze boos zijn over een corona maatregel. Of teleurgesteld omdat ze niet naar school kunnen. Ze doen dit omdat ze het leuk vinden. Om het spel.

Politici, neem echte actie

Stop met andere partijen de schuld te geven of te zeggen dat “dit Nederland niet is”. Dat heeft geen zin. Wat mensen willen horen is hoe dit wordt opgelost. Dat ze vannacht rustig kunnen gaan slapen. Welke acties gaat de overheid nemen om te zorgen dat het morgen rustig. Of welke acties wil je partij nemen als ze zouden regeren. Kom met ideeën, plannen en onderneem actie.

Maar ook, ga eens praten met de slachtoffers. Ga eens weg van je twitter en je talkshow, maar praat met de slachtoffers. Ik denk aan de oude dame in de zorgflat wiens auto volledig is vernield. Ik denk aan het vuurwerk slachtoffer in het ziekenhuis. Ik denk aan de ondernemer wiens winkel nu tijdens corona dicht is en een brandbom door zijn ruit kreeg. Weet je hoeveel landelijke politici er in mijn wijk zijn geweest na de rellen? Niet een. Respect voor de burgemeester die er wel was.

Zwaarder straffen van geweld tegen zorgmedewerkers is niet genoeg

Politie, brandweer, ambulance personeel, journalisten. Ze staan vooraan in de linies. Geweld tegen hen is verschrikkelijk en moet bestraft worden. Maar onschuldige burgers en ondernemers staan ongewild nu ook vooraan. En geweld tegen hen is net zo erg als tegen een politieagent. Het probleem zit hem ook niet in te lage straffen. Het probleem zit in de lage pak kans. Veel relschoppers hebben het gevoel dat ze er toch wel mee weg komen. Ze gaan naar huis en morgen rellen ze weer in een andere stad. Die cyclus moet worden gestopt.

Respect voor de politie

En daar wil ik mee afsluiten. Zonder politie was het zondag veel slechter afgelopen. De politie verdiend onze steun en respect op dit moment. En niet alleen in woorden, maar vooral in daden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.