Meer chaos

Meer chaos

Meer chaos

In eerder blogs gaf ik al aan dat ik afwacht. De wereld is te onrustig op dit moment. Dit lijkt alleen maar meer te worden.

Vanmorgen werd duidelijk dat Trump corona heeft. Nu vraag je je af waarom dat wereldnieuws is, maar het voorspeld meer onzekerheid. Trump valt in een risico groep zo het is zeker mogelijk dat hij hier niet gezond uit gaat komen.

Afgelopen dinsdag had hij nog een debat met de 74 jarige Biden, zijn tegenstander. Theoretisch is het mogelijk dat hij ook besmet is. Dan komen we in een situatie, dat beiden president kandidaten ziek zijn of (laten we het niet hopen), komen te overlijden. En dat een maand voor de verkiezingen. De gevolgen zijn nu niet te overzien.

De situatie tussen Armenië en Azerbeidzjan loopt verder uit de hand. Nieuws is schaars maar ik kan wel een aantal voorzichtige conclusies maken.

  1. De strijd is fel, maar er wordt geen grote terrein winst geboekt. Zo wel dan hadden we de beelden van veroverde dorpen en steden wel gezien.
  2. Armenië lijkt grotere verliezen te lijden. Dat zien we in de beelden van het front. Armenië heeft ook een kleinere krijgsmacht. Ze zijn wel de verdedigende partij en dat geeft ze een voordeel.
  3. Azerbeidzjan lijkt niet te willen stoppen voordat ze Nagorno-Karabach hebben veroverd.
  4. Azerbeidzjan krijgt vrijwel zeker steun van Turkije.

Daarmee is de verwachting negatief. De strijd gaat niet snel stoppen en de kans op een regionaal conflict wordt groter.

Rusland houdt zich tot nu toe op de vlakte. Ze roepen op tot een wapenstilstand. Dat is begrijpbaar, Rusland wil geen problemen in zijn achtertuin en heeft goede banden met beide partijen. Echter de kans op een wapenstilstand is vrijwel nihil totdat een van de partijen zijn doel bereikt. Armenië zal zijn oude posities willen herstellen, wat moeilijk is door hun numerieke achterstand, en Azerbeidzjan wil Nagorno-Karabach wat moeilijk is door de massale weerstand van Armenië. Ook zal Rusland niet blij zijn met de bemoeienis van Turkije. Een winst van Azerbeidzjan is winst voor Turkije in deze regio.

Je ziet de Russische nieuwssite rt.com al langzaam zijn berichtgeving veranderen. Eerst was het neutraal, nu is het meer en meer op de hand van Armenië. Een Russische interventie sluit ik dan in de komende weken niet uit. Had ik al gezegd dat er een belangrijke olie pijplijn in dat gebied ligt ?

En corona grijpt verder om zich heen. Net als in Nederland wordt in de rest van Europa meer en meer maatregelen getroffen.

Al bij al een instabiele situatie. Een waarin een dag belegger mooie winsten kan maken. Maar dat ben ik niet. Dus ik blijf afwachten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.