Beleggen met geleend geld
Om te beginnen, wil ik duidelijk stellen dat ik dit een heel slecht idee vind. Maar het gebeurd en het is mede-oorzaak van de sterk bewegende koersen op dit moment.
Ook is het de bron van de horror verhalen die je als belegger vast wel eens hebt gehoord van vrienden of familie. “Niet gaan beleggen, voor je het weet moet je je huis verkopen”.
Er zijn verschillende vormen van beleggen met geleend geld, en ik definieer twee vormen die je het meest ziet.
De eerste is wellicht de overzichtelijkste. Je opent een account bij je broker, je stort 3000 euro en je mag vervolgens voor 6000 euro beleggen. Dit kan bij veel Nederlandse brokers ook (op aanvraag), maar is vooral in de VS erg populair. Voor de broker is dit een extra vorm van inkomen. Ze rekenen rente op de schuld. Vaak is de waarde van de portefeuille onderpand.
Koop je een aandeel met geleend geld voor 1000 euro, en de waarde is 1100, dan is er niets aan de hand. Zakt de waarde naar 800 euro dan wil de broker garanties voor de 200 euro verschil. Eerst wordt er naar je ruimte op de beleggings rekening gekeken. Staat daar 200 euro, prima. Zo niet dan moet je bijstorten. Of…. je verkoopt een ander aandeel wat op winst staat.
En daar gaat het vaak verkeerd. Want als aandelen die slecht staan moeten worden gecompenseerd, en men doet dit met aandelen die het goed doen, dan gaat de beurs hard onderuit. We hebben dit jaar dit al een paar keer gezien.
De tweede methode is nog ondoorzichtiger. En een voorbeeld hiervan zijn hefboom, of turbo aankopen. Zeg ik koop via zo’n plan 500 euro aan Shell aandelen. Op de achtergrond leen ik 4500 euro en koop ik voor 5000 euro. Dat is niet zichtbaar want er is maar 500 euro van je budget afgeschreven. Gaat het aandeel 5% omhoog en ik verkoop gebeurd het volgende:
De totale waarde is nu 5250 euro. Ik verkoop, los de schuld van 4500 euro af en heb opeens 750 euro verdiend. Een winst van meer dan 100%. Mooi he? Kun je zien wat er gebeurt als het aandeel 5% omlaag gaat?
De totalen waarde is 4750. Ik los 4500 af en ik hou 250 euro over. De helft van de waarde is weg. Dat valt nog te overzien, maar wat nu als de koers 10% daalt? Of 20%. En er zijn grotere hefbomen mogelijk, waarbij je bijvoorbeeld 9500 euro leent.
In Nederland zie je dat de meeste turbo’s etc. automatisch verkopen als het verlies te groot wordt. Je kunt dus al je ingelegde geld kwijt raken, maar je houdt geen restschuld over. Dat is een stukje zekerheid, maar als belegger zou je wellicht niet verkopen als de dip tijdelijk is. En al die verkopen drukken de koers verder.
Ook zijn er varianten waar je wel een schuld opbouwt. Of waarbij je zo’n hefboom product koopt met geleend geld. Soms wordt het bijna als een online spel gebracht. Als een casino waar je kunt gokken of een aandeel omhoog of omlaag gaat. In de VS is dit vrij veel voorkomend. Robin Hood is een broker die hier veel mee in het nieuws is. Met een zelfmoord tot gevold van iemand die opeens een enorm grote schuld had.
De moraal van het verhaal, beleg nooit met geleend geld. Als je een eigen inleg hebt, en wegblijft van turbo’s en andere hefboom producten dan kun je nooit meer verliezen dan je inleg. En de kans dat al je beleggingen failliet gaan is enorm klein (wellicht hebben we dan andere zorgen). En om die kans zo klein mogelijk te houden is exact de reden waarom je een portefeuille wil spreiden.
En terug naar vandaag. Wat we de afgelopen periode zagen was een snelle stijging van alle tech aandelen. In dat geval is een hefboom interessant. Je koopt vandaag, en verkoop morgen. Totdat de koers van Apple zakte. Een hele groep beleggers was opeens zijn inleg kwijt. Beleggers in andere tech aandelen gaan twijfelen en verkopen ook. Heb je belegd met geleend geld moet je andere aandelen verkopen om te compenseren. Het is een sneeuwbal die naar beneden rolt.
Zit je in zo’n aandeel en heb je niet koers Blijf rustig nog even zitten. Want die koers die hersteld zich wel weer. Misschien niet tot de toppen die we de afgelopen maand zagen maar wel naar een realistische koers.
Of koop bij op een diepte punt.
Geef een reactie