Wat een week

Wat een week

Wat een week

Wat een week was het. Een van de grootste beursdalingen sinds 1987. Geen idee wat de reden was in 1987. Ik was 8. Maar ik zag wel het resultaat op mijn portefeuille. 10% gemiddeld verlies in een dag. Au.

En herinner je je twee weken geleden nog? Een paar corona gevallen in Nederland. Alles was onder controle. Gisteren tikte we de 801 gevallen aan en ingrepen in het dagelijks leven die je niet voor mogelijk houdt. Twee weken geleden, op 1 Maart schreef ik het volgende;

Het resultaat zal een grote, ongecontroleerde infectie haard worden. Veel zieken, en Nederland komt op dezelfde zwarte lijst als China en Iran. Dat betekend geen zakenbezoeken uit het buitenland of naar het buitenland. Dat gaat onze economie een hele grote klap geven.

In mijn blog, twee weken geleden.

Ik hou niet zo van “I told you so..”. Maar toch. Dit kon iedereen zien aankomen. En nu zien we de gevolgen. En we gaan die nog heel lang merken.

Terug naar de beurs. Wat doen we met de verliezen? Wel, ten eerste hopen dat het afvlakt. Dat roep ik ook al twee weken, maar zonder veel resultaat. Op dit moment kun je haast geen logica zien in de koersen. Gisteren, KLM +10%, Ahold -2%. Als je de run op supermarkten en de beperkingen in luchtvaart ziet dan verwacht je precies anders om. Ook worden het aantal patiënten in Nederland met Corona niet goed bijgehouden, dus kunnen we moeilijk een inschatting maken hoeveel erger of beter het wordt.

Toch zijn er normale bewegingen met dit soort dingen. Mijn gok is dat de piek van Corona in Nederland, en waarschijnlijk de rest van Europa, ergens aan het einde van deze maand is. De beurzen zullen dan het slechtste nieuws tussen nu en volgende week moeten krijgen en, hopelijk, een bodem zetten.

En dan de schade. Het voordeel is dat de oorzaak van de problemen (vergeleken met een economische crisis), er straks niet meer is. Als bedrijven de schade kunnen opvangen, dan valt het allemaal wel mee. We gaan dan een snel herstel van koersen zien. Mensen gaan koopjes pakken. Is Shell echt zo weinig waard? En Galapagos? Mensen gokken dat ze binnen een maand op drie weer op de oude koers staan en kopen in.

Gaan bedrijven omvallen, dan hebben we een veel groter probleem. Dan gaat het herstel veel langer duren. Maar het komt er wel.

Zo, herstel komt er uiteindelijk echt wel. Als je je gedaalde portefeuille ziet, vrees niet. Het komt allemaal goed. Uiteindelijk…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.