Corona – Update

Corona – Update

Corona – Update

De afgelopen dagen hebben absoluut in het teken van het Corona virus gestaan. Niet alleen op de beurs maar ook door de eerste besmettingen in Nederland.

Eerder zag ik dat het Corona virus in China onder controle kwam. De statistieken hadden gelijk. Ik ging er vanuit dat daarmee een einde aan de besmettingen kwamen. Echter de ziekte dook op in andere landen. China was de strijd aan het winnen, maar nu kwam het virus op andere fronten.

De beurs ging hard omlaag. Dit komt deels door het Corona virus. Maar een grotere reden is dat andere beleggers verkochten. Om te voorkomen dat je met een te groot verlies blijft zitten wordt er massaal verkocht. Persoonlijk lijkt me dat geen goed idee. Wel geeft het koopkansen. En die ga ik pakken. Maar niet in Nederland, en wel om de tweede genoemde reden.

Donderdag avond kwam het bericht dat een Nederlander in Tilburg is gediagnosticeerd met Corona. Al snel kwamen de verhalen dat deze persoon actief carnaval had gevierd in Tilburg en Loon op Zand. Ook zou zijn vrouw lerares zijn op een basisschool in Loon op Zand. Er komt terecht wat paniek. En als Tilburger maar ik dat van dicht bij mee.

Dan komt het nieuws dat de man niet besmettelijk was tijdens carnaval. Dat vindt ik een vreemde en opvallende uitspraak. En de statistieken zijn met mij. Donderdag avond kwam het bericht van de besmetting. Er zijn twee testen gedaan met 24 uur ertussen. De uitslag komt binnen 9 uur. Dit wordt veelvuldig in de media gemeld. Dat betekent dat de opname in het ziekenhuis 24 + 9 + 9 uur eerder heeft plaatsgevonden. Ofwel 42 uur. Ik kom dan op woensdag ochtend. Maar dat is wel erg krap (21 uur melding – 42 uur kom ik op 3 uur ’s nachts). Ook wordt er gemeld dat de man zich eerst bij de huisarts heeft gemeld. De huisarts kwam zelfs in het nieuws. Dat zal niet in de nacht zijn gebeurd. Dus de dag ervoor. Dat is dinsdag. De man zal klachten hebben gehad. De test is alleen actief als er klachten zijn. En waarom bel je anders de dokter. In het meest ideale scenario is dat dus dinsdag ochtend geweest.

De aanname is dat hij dus voor carnaval is besmet (incubatie periode is ongeveer 10 dagen). Hij had geen symptomen dus was niet besmettelijk. Dinsdag werd hij wakker met een hoge koorts en ademhalings- problemen en belde de dokter.

Dat is allemaal erg krap. Carnaval is van vrijdag tot dinsdag. Hij is verschillende dagen gaan carnavallen. Ik ga ervan uit dat dit zaterdag en zondag is geweest. Misschien maandag ? De kans dat hij besmettelijk was in die periode lijkt mij erg groot. En het nieuws van vandaag versterkt dit.

Zijn vrouw en dochter zijn geïnfecteerd. En nu wordt medisch personeel wat in contact is geweest met de vrouw in quarantaine gehouden. Buiten dat hij mij klungelig overkomt dat de vrouw niet met de zelfde voorzichtigheid is behandeld als de man geeft dit aan dat de vrouw symptomen had op woensdag of donderdag. Met een incubatie periode van een week is ze dus door haar man besmet op zijn vroegst vorige week donderdag, een dag voor carnaval.

In mijn persoonlijke ervaring gaat een besmetting met carnaval snel. Ik had zelf altijd een verkoudheid of griep na carnaval. Maar dat betekend ook dat we in de komende dagen een reeks besmette mensen gaan zien, geïnfecteerd met carnaval. Op uitspraak dat de man niet besmettelijk was gaan scholen maandag open, gaan evenementen door. We lopen dus risico op heel veel patiënten.

De voorbereiding in Nederland lijkt slecht. In België is er crisisberaad door de regering, evenementen worden afgelast en een ziekenhuis wordt voorbereid voor het opvangen van alle patiënten. Er is welgeteld een besmetting in België. In Nederland zitten we op zes, inclusief mensen die in Nederland zijn besmet. Medisch personeel wordt blootgesteld aan besmette mensen, er is een tekort aan mondkapjes en alles moet vooral door gaan. Er komt een telefoonlijn voor vragen. Die is er nog niet, ondanks dat de ziekte al twee maanden rond gaat. Ook wordt er hard ingezet op de regel “geen symptomen, niet besmettelijk”. Dat is een gevaarlijk aanname die de WHO in twijfel trekt. Je ziet dat met de quarantaine van het ziekenhuis personeel. De man werd verdacht van besmetting, maar niemand heeft zich blijkbaar zorgen gemaakt over zijn vrouw.

Ook is er tegenstrijdige informatie. Omroep Brabant melde aanvankelijk dat de man uit Loon op Zand in Nederland is besmet. Een medicus post op twitter op dinsdag al dat een eerste test in Noord Brabant positief was. Ook zijn “mannen in witte pakken en mondkapjes in een ambulance” gezien op dinsdag bij het ziekenhuis in Tilburg. Dit kunnen allemaal geruchten zijn, maar het versterkt het gevoel dat de eigenlijke situatie wordt gedownplayd.

En daarom blijf ik even weg van Nederlandse beleggingen. Laten we afwachten wat er de komende week gaat gebeuren.

Update 1 Maart

Vandaag ziet het er absoluut niet beter uit. Een heel ziekenhuis in quarantaine. Een patient heeft een week op de intensive care gelegen met Corona zonder te zijn getest. Er was volgens de richtlijnen van het RIVM geen reden om te testen. En daar wringt het. Het RIVM houdt hard vast dat je alleen een risico loopt als je in China, Zuid Korea, Iran of Italie bent geweest. Dat terwijl besmettingen in Nederland en omringende landen voorkomen. En dat veranderd nog steeds niet. Dit wordt vandaag geadviseerd:

Minister Bruins adviseert mensen die onlangs in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië zijn geweest, uit voorzorg thuis te blijven bij ‘milde luchtwegklachten’. Bruins: “Worden de klachten erger, neem dan telefonisch contact op met de huisarts. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.” bron: rtlnieuws.nl

Het zou veel effectiever zijn om dit voor alle mensen met deze klachten te doen.

Het zelfde geld voor carnaval in Tilburg. Drie van de tien patienten vierden carnaval in Tilburg. Toch wordt er geen verband gezien. “Ze zijn niet in de zelfde kroegen geweest”. Uit ervaring weet ik hoe snel griep en verkoudheid rond gaat met carnaval. Mensen bezoeken tientallen kroegen, staan bij elkaar bij eettentjes buiten, gaan naar optochten, volgepakte cafe’s, etc… De velen carnavalsverenigingen gaat traditioneel op dinsdag ‘dweilen’. Dat betekent dat ze op bezoek gaan bij zo veel mogelijk andere verenigen. Dat is een situatie waar je weinig controle over hebt. In Duitsland werd iedereen preventief in quarantaine geplaatst. Hier doen we dat niet, onbegrijpelijk.

Het resultaat zal een grote, ongecontroleerde infectie haard worden. Veel zieken en Nederland komt op de zelfde zwarte lijst als China en Iran. Dat betekend geen zaken bezoeken uit het buitenland of naar het buitenland. Dat gaat onze economie een hele grote klap geven.

1 reactie tot nu toe

Wat een week | Belegging Blog Geplaatst op8:36 am - mrt 14, 2020

[…] mijn blog, twee weken […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.