Wat is de toekomst voor Iran en de VS – deel 2

Wat is de toekomst voor Iran en de VS – deel 2

Wat is de toekomst voor Iran en de VS – deel 2

We zijn enkele dagen later na mijn laatste artikel. Waar staan we nu?

Wel, alles lijkt rustiger. Echter dit is nog niet over. Ik schreef de laatste keer: “In mijn inschatting is de kans op een tegenaanval zeker aanwezig. Het zal er vanaf hangen of de VS zich de nieuwe positie in de regio kan permitteren. Doen ze dit wel dan zal het op korte termijn rustig worden, maar maken we ons op voor de volgende crisis. Iran zal zeker een volgende stap zetten.”

je ziet dat de VS inderdaad een stap terug doet. In de speech van Trump wordt dit onderschreven. Hij zegt: De VS hoeft niet meer in het midden-oosten te zijn. Een stap terug dus. Iran komt weg met een aanval op de VS. Dat hierbij geen slachtoffers zijn gevallen zal zeker meespelen.

Ik geloof niet dat Iran dit bewust heeft gedaan (slachtoffers minimaliseren). De generaal verantwoordelijk voor de aanval bevestigd mijn vermoeden. Hin gaf aan dat Iran 500 slachtoffers bij de eerste aanval verwachte. Ballistische raketten zijn niet zo precies. Een raket had ook op een woonwijk kunnen vallen. We hebben hier heel veel geluk gehad.

Maar het conflict is nog niet weg. De VS trekt zich niet terug. Ze willen dat NAVO hier instapt. De kans hierop is klijn. Europa is wel een beetje klaar met het spelen van de VS persoonlijke leger. Bovendien heeft de EU hele andere belangen. Dat zie je bij de marine missies in de golf. Frankrijk, Nederland en Denemarken gaan hetzelfde doen als de VS. beschermen van schepen. Maar niet onder dezelfde vlag. De VK heeft een derde missie. Duidelijk is dat ze voor hun eigen belangen gaan.

Iran probeert een conflict uit te lokken om de VS te verdrijven uit het midden oosten. Dat is nu nog niet gelukt. Met de onrust in Iran van de afgelopen dagen verwacht ik een volgende stap in de escalatie ladder.

In de volkskrant stond een column dat de derde wereldoorlog al is beginnen.

Gaan we dan naar een derde wereldoorlog toe zoals hier gesuggereerd? Ik geloof er niets van. Dat vereist grote machtsblokken die samenwerken. EN dat gebeurt hier niet. Een oorlog tussen de VS en Iran is mogelijk, maar ik geloof niet dat de VS een invasie start. De kans dat de EU hierbij helpt, is klein. De kans dat Rusland bijvoorbeeld Iran helpt, is ook klein. Immers, Rusland kan profiteren van een verzwakt Iran in het midden oosten.

Dit wordt dus een regionaal conflict. En daar zal het bij blijven.

Maar de escalatie ladder is nog actief. We gaan meer confrontaties zien. En dat heeft invloed op beleggingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.