Wat is de toekomst voor Iran en de VS

Wat is de toekomst voor Iran en de VS

Wat is de toekomst voor Iran en de VS

Vanochtend kwam de al even verwachte aanval van Iran op Amerikaanse doelen. De vraag is nu, gaat dit verder of het stopt het bij vandaag.

En daarmee komt de vraag. Gaat de olie prijs verder stijgen. Blijft het bij deze aanval dan kunnen we een zakkende olieprijs verwachten. Loopt het uit de hand, wel, dan gaat de olieprijs omhoog.

Ik volg de NOS en de BBC. En de experts op beide zenders hebben een heel verschillend idee. Op de NOS wordt gemeld dat Iran wellicht veel slachtoffers wil maken en dat dit is mislukt. En dat het bij deze aanval blijft. De expert van de BBC geeft juist aan dat iran doden heeft proberen te voorkomen en dat verdere escalatie niet is uit te sluiten. Nu kan ik niet in het hoofd van de Iraanse en Amerikaanse leiding kijken. Ik kan enkel wat feiten bezien en dan een afweging maken.

Het midden oosten wordt gedomineerd door diverse grootmachten en regionale machten die allemaal hun eigen agenda hebben. Soms (wel de laatste jaren, vaak) botsen deze belangen en zie je een crisis als deze. Voor buitenstaanders is het vaak moeilijk te bevatten wie nu eigenlijk met wie een conflict heeft of juist samenwerkt. Zo zie je bijvoorbeeld samenwerking tussen Turkije en Rusland in Syrie maar ook soms een conflict.

In mijn ogen hebben alle spelers lange termijn doelen en zoeken ze, per dag, naar samenwerking om dit te volbrengen. Zo vochten iran en de VS in Irak vorig jaar nog samen tegen IS.

Dit geeft constant wisselende samenwerkingen die de hele regio zo instabiel maken. Echter het begrijpen van de lange termijns doelen helpt om te begrijpen wat er nu gaat gebeuren. Ik begin bij de spelers.

De EU

Lijkt vooral een doel te hebben. Handel. het liefst voeren ze handel met alle partijen. Daarom zie je nu ook dat de EU op dat atoom akkoord blijft hameren. Iran en de VS hebben die al lang opgegeven. Maar met dit akkoord komt er rust en kan de EU weer handelen met Iran.

De as Turkije-Qatar

Hebben een beetje de plaats ingenomen van Egypte, vroeger de arabische grootmacht. Vaak treden deze landen samen op. Bijvoorbeeld, ze zijn beiden betrokken bij de Muslim Brotherhood. Weet je nog ? Die ongeveer een jaar aan de macht waren in Egypte. En vervolgens met een coup werden verdreven door een regering die vriendelijk is voor…

Saudi Arabie

De andere van de twee grote Arabische spelers in het gebied. Het heeft feitelijk de leiding over een aantal andere Arabische staten en probeert vooral zijn invloed uit te breiden. Het soennitische Saudi Arabië komt daarbij twee andere grootmachten tegen. Een daarvan is het sjiitische Iran. De andere is de as Turkije – Qatar

Iran

Wil zelf een grotere regionale grootmacht worden. Tien – twintig jaar geleden was dat haast niet voor te stellen. Maar nu controleren ze overheden in Irak, Syrië en werken samen met proxies in Jemen en Libanon. Naast Saudi Arabië is er een andere tegenstander in dit gebied. De VS. Zonder de VS zijn oa Saudi Arabië en ook Israel veel zwakkere spelers.

De VS

Origineel sterk in dit gebied door diverse belangen. De Arabische staten waren vroeger close met de Sovjet Unie. En ook is er natuurlijk olie. Deze belangen zijn de laatste 10 jaar veel kleiner worden. Ze hebben hun eigen olieproductie en Rusland heeft lang weinig invloed gehad. Dat is dan ook de reden geweest dat Obama zich een stuk minder met dit gebied heeft bemoeid. Het gevolg was dat andere partijen in dat vacuüm zijn gestapt. Nu zijn de belangen vooral historisch. En dit maakt het moeilijk voor de VS om eruit te stappen (gezichtsverlies).
Hoe Trump hierin staat is moeilijk te bepalen. Aan de ene kant geeft hij weinig om historische belangen. Hij wil herkozen worden. De zakenman in hem weet wanneer je een bedrijf moet afstoten omdat je geen verlies meer weel maken. Aan de andere kant heeft hij trots. En iemand anders die winst maakt ten koste van hem, dat vindt hij niet leuk.

De huidige crisis

Laat het idee even los dat de beslissingen worden genomen omdat een generaal is vermoord. De echte beweegredenen zijn de lange termijns belangen. En dat is de macht die beiden partijen hebben in Irak en verdere regio. De aanvallen op militaire doelen passen hier goed in. Als je dit zo bekijkt staat de VS op dit moment met 2 – 0 achter. Irak wil dat de VS Irak verlaat (1 – 0 achter). Iran heeft een Amerikaans militair doel geraakt en heeft niet teruggeslagen (2 – 0 achter). De vraag of de VS nu terug slaat is afhankelijk van de trots van Trump. Dit is een moeilijke afweging. De VS is nog met geen enkele verklaring gekomen en dat geeft aan dat de afweging nog wordt gemaakt.

Iran heeft ook nog niet bereikt wat het wil (Amerikaanse terugtrekking). De oorlog is nog niet gewonnen. Ze zullen nu denk ik even afwachten wat de VS doen maar accepteert de VS de status quo dan zullen ze zeker nieuwe acties ondernemen.

Wat nu ?

In mijn inschatting is de kans op een tegenaanval zeker aanwezig. Het zal er vanaf hangen of de VS zich de nieuwe positie in de regio kan permiteren. Doen ze dit wel dan zal het op korte termijn rustig worden maar maken we ons op voor de volgende crisis. Iran zal zeker een volgende stap zetten.

Ik houd mijn olie aandelen dus maar even aan.

1 reactie tot nu toe

Wat is de toekomst voor Iran en de VS – deel 2 | Belegging Blog Geplaatst op9:59 am - jan 12, 2020

[…] zijn enkele dagen later na mijn laatste artikel. Waar staan we […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.