Dollar fonds

Dollar fonds

Dollar fonds

Het is tijd voor een dollar fonds.

Zo, wat is een dollar fonds. Wanneer je aankopen doet in een vreemde valuta dan wissel je geld. Dit wordt meestal door de broker afgehandeld. En natuurlijk, zoals elke bank, rekent de broker hier een vergoeding voor. Bij de DeGiro waar ik beleg is dat 0.10% voor elke transactie. Koop ik dus aandelen aan voor 1000 euro, dan betaal ik 1 euro kosten.

Dat is op zich niet veel, en ik heb dit daarom voor een lange tijd gedaan. Ik zit nu echter op een punt waarbij ongeveer 30% van mijn portefeuille in dollars zit. Dat is best een bedrag. Om dit situatie “erger” te maken, een aantal fondsen keren vier keer per jaar dividend uit. Dat gaat dan vaak om hele kleine bedragen. Bij elke uitkering betaal ik dan 0.10% kosten. Ook ben ik afhankelijk van de euro-dollar koers op dat moment. Die is niet altijd perfect.

Degiro biedt dan ook de mogelijkheid om geld in andere valuta aan te houden. Je hebt dan naast je normale euro’s ook een fonds in een andere valuta, zoals dollars.

Als ik een fond verkoop in dollars dan komt dit bedrag in mijn dollar fonds. Ik kan hiermee dan andere dollar fondsen aankopen. Ik breng hiermee dus het aantal valuta conversies dramatisch terug.

Wil ik converteren dan kost het mij wel meer. Namelijk 10 euro + 0.02%. Maar ik hoef dit misschien maar een keer per jaar te doen. En ik kan het moment kiezen (dure dollar). Dus onder de streep ben ik veel voordeliger uit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.