Nieuwe categorieën

Nieuwe categorieën

Nieuwe categorieën

Eerder schreef ik al over dat mijn huidige categorieën niet meer voldeden. Tijd voor een verandering en deze is vanaf nu zichtbaar op deze site.

De belangrijkste reden voor het hebben van categorieën is dat je hierdoor een goed beeld kan krijgen over de spreiding van je portefeuille. Beleg ik alleen in bedrijven in de gezondheidszorg? Dan loop ik best wat risico als het daar mis gaat. Mijn oude categorieën waren erg regionaal gebaseerd. Daar had ik een enkele “aandeel” categorie aan toegevoegd. Hoe meer aandelen ik kocht hoe zinlozer die categorie werd. Immers het zegt niets over de spreiding in die aandelen.

Tijd voor nieuwe categorieën. En zo’n zoektocht begint op het internet. Ik kwam er al snel achter dat er hier blijkbaar standaarden voor zijn. Of misschien ook niet. Het artikel “The 11 Sectors of the Stock Market” heeft een link die het over 10 sectoren heeft. Er is hier dus net zoveel schuiving als ik heb.

Het biedt echter wel een mooi startpunt. Dus ik besluit om hier te beginnen en zelf wat kleine aanpassingen te maken. Ik wil bijvoorbeeld “Hernieuwbare energie” is een aparte categorie. Het doel om te beleggen in olie of windmolens is echt anders. Ik kan ook niet veel met een categorie als “Utilities”. Dat is in mijn ogen weer gewoon energie. En zo maak ik nog wat andere wijzigingen.

De uiteindelijke lijst is als volgt:

 • Index trackers (rood)
 • Grondstoffen (bruin)
 • Consumenten artikelen (blauw)
 • Energie (geel)
 • Industrie (groen)
 • Gezondheidszorg (cyaan)
 • Financieel (paars)
 • I.T (oranje)
 • Communicatie (roze)
 • Bouw en gebouwen (grijs)
 • Hernieuwbare energie (lime)

Hier kan ik weer even mee vooruit. Wacht nog de irritante taak om alle posts aan te passen met de nieuwe categorie. Ik besluit om dit niet te doen. De aanpassingen lopen nu tot juni 2019. Dat moet voldoende zijn. De oude transacties zijn toch ver verlopen.

De komende tijd zal ik de onafhankelijk categorieën verder uitwerken en hier beschrijven.

1 reactie tot nu toe

Categorie Blauw | Belegging Blog Geplaatst op10:04 am - jan 15, 2020

[…] tijdje geleden schreef ik over het aanpassen van mijn categorieën. In deze reeks artikelen ga ik verder in op de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.