2019 is over. En wat een jaar…

2019 is over. En wat een jaar…

2019 is over. En wat een jaar…

Een jaar is over en een nieuw jaar begint. Tijd voor wat reflectie.

2019 was een fantastisch beleggingsjaar. Dit was mijn eerste volledige jaar beleggen en de resultaten zijn ver boven mijn verwachting. Na een winst van 5% vorig jaar zette ik 2019 in met een doel van 10%. Uiteindelijk haalde ik een rendement van 23.72%!

Uiteindelijk haalde ik een rendement van 23.72%!

Dat is meer dan de rente op mijn ING-rekening, maar dat had je vast ook wel bedacht. Het rente percentage staat nu voor mij op 0.01%.

Waar komt de winst vandaan?

Ten eerste, 2019 was een heel goed beursjaar. Aandelen, grondstoffen, crypto valuta, het ging allemaal omhoog. Het was dus moeilijk om geen winst te maken. Mijn winst staat ook onder de AEX. Het aankopen en aanhouden van een AEX tracker was dan ook beter geweest. Ook begon 2019 met hele lage koersen. Rond 24 December 2018 stond ik op mijn grootste verlies. Dus er was veel in te halen.

Grondstoffen hebben mij absoluut het meest gebracht. In het begin van 2019 heb ik via beursman.nl een abonnement genomen op zijn goud en later zilvermijn beleggingen. Zijn voorspelling dat goud en zilver zou stijgen is zeker uitgekomen. Zo dank je wel beursman ! Ik gaf hier mijn eigen twist aan door op de volatiliteit van het aandeel te beleggen. Dus aankopen op een dal en verkopen op een piek. Er is een aandeel wat afgelopen jaar drie keer op 3 dollar en op 4 dollar heeft gestaan. Zo pak je dus drie keer 25% winst.

In aandelen heeft Galapagos het erg goed gedaan. En ook mijn oude vertrouwde 5% verkopen hebben bijgedragen aan een mooie winst.

Waar ging het mis?

Ik heb nauwelijks verlies gepakt in 2019. Dat deed ik wel in 2018. Ik ben hier nog niet helemaal over uit. In alle beleggings- boeken staat dat je verlies moet pakken. Ik zag gisteren nog een overtuigende berekening. Maakt een aandeel een 50% verlies dan kost het een 100% winst om gelijk te komen. Dat klopt wel maar dat is niet mijn ervaring.

Maakt een aandeel een 50% verlies dan kost het een 100% winst om gelijk te komen.

Altice bijvoorbeeld kocht ik in 2018 voor 3.37 en verkocht ik uiteindelijk voor 2.98. Nu staat dit aandeel rond de 5 euro. ASML verkocht in 2018 met 1.8% verlies op 182.90. Ik kocht hem eind dit jaar aan voor 261.65. Ik had dus beter kunnen wachten en een hele mooie winst kunnen pakken. Zegt dit alles ? Vast niet. Maar als je een lange adem hebt en je mist het geld niet, waarom dan niet wachten…

Verder heb ik wat aankopen die onder water staan. X-Fab, Fugro en Arcomittal. Deze doen het niet zo goed als verwacht. Toch lopen deze verliezen op dit moment terug. (tot vandaag dan). Dus ik houdt ze nog even aan.

Wat wordt het doel voor 2020 ?

Wel, ik heb het mezelf moeilijk gemaakt. Ik ga dan ook geen doel stellen boven de winst van 2019. De kans is klein dat dit zich herhaalt. Dus ik ga voor een 20%. Wat nog steeds erg ambitieus is.

Categorieën

Die verander ik per 1 januari. Ik heb ze al uitgewerkt en ga hier zeker een blog artikel aan besteden. Maar her wordt een behoorlijk karwij om alles historisch te veranderen in het blog. Dat ga ik dan ook niet doen. Later meer hierover. Ik begin in ieder geval per 1 januari met de nieuwe categorie labels bij transacties.

Verder voor iedereen een fantastisch 2020 gewenst!! En bedankt voor het lezen van mijn blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.