Beleggen in blokken

Beleggen in blokken

Beleggen in blokken

Voordat ik verder inga op mijn nieuwe categorieën wil ik wat aandacht besteden aan beleggen in blokken. Ik heb hier eerder over geschreven maar ik heb van verschillende mensen de vraag gekregen hoe ik dat aanpak.

Ten eerste, beleggen in blokken is niet mijn eigen uitvinding. Volgens mij doen de meeste professionele beleggers dit. Ik heb mijn inspiratie van beursman.nl.

Toen ik begon met beleggen was ik helemaal enthousiast en kocht ik meteen een x aantal aandelen aan. Dat deed ik met kleine bedragen (100 – 200 euro). Ik had denk ik de stem van mijn moeder in mijn hoofd die zei dat je met een klein bedrag moet proberen en vooral geen risico’s moet nemen. Wellicht klinkt dit bekend voor veel andere beginnende beleggers.

Kijk je echter naar de cijfers dan is dit niet de juiste aanpak. De transactie kosten gaan je namelijk opbreken. Neem DEGIRO op de Amsterdamse beurs. Die hebben een van de laagste kosten die ik zo snel kan vinden. De vaste kosten zijn 2 euro per transactie plus een percentage van de waarde. Het is die 2 euro die je opbreekt, hoe klein het bedrag ook lijkt.

Zo gaat bijna je hele winst gaat naar de broker.

Zeg, ik koop drie aandelen voor 100 euro en ik verkoop ze met 5% winst. De kosten zijn dan 3 aandelen x 2 euro x 2 (kosten aankoop en kosten verkoop) euro = 12 euro (plus variabele kosten). Dat lijkt mee te vallen. Echter je winst zonder kosten is 15 euro. Haal daar de 12 euro van af blijft er 3 euro over. Dat is een totale winst van 1%. Zo gaat bijna je hele winst gaat naar de broker.

Als ik nu die 300 euro in een aandeel had gestopt dan waren mijn totale kosten slechts 4 euro. Dat is een winst van 11 euro, of 3,67%.

Zo je wilt in grotere bedragen beleggen. Ik doe dat door mijn totale vermogen te verdelen in blokken van 500 euro. Koop ik een aandeel dan besteed ik dus ongeveer 500 euro aan dat blok. Laten we de rekensom dan nog eens maken.

5% winst van 500 euro is 25 euro. De kosten zijn 4 euro (2 euro aankoop en 2 euro verkoop). De uiteindelijke winst is dan 4,2 %. Moraal van het verhaal. Hoe groter je inleg hoe minder de kosten een impact zijn en hoe hoger je winst.

Hoe groter je inleg hoe minder de kosten een impact zijn en hoe hoger je uiteindelijke winst.

Je kunt die blokken natuurlijk veel groter maken. 1000 euro wordt vaak gebruikt en aanbevolen. En nu mijn investering groter wordt, neig ik hier ook naar. Ik zou ze niet veel kleiner maken. Onder de 500 euro worden de kosten echt te hoog.

1000 euro wordt vaak gebruikt en aanbevolen.

Dan het grote nadeel van een groot blok. Als je je vermogen in grote blokken verdeeld kun je in minder aandelen beleggen. En dat komt je spreiding niet ten goede. Spreiding is belangrijk. Persoonlijk heb ik dan ook ooit de keuze gemaakt om met minimaal 3000 euro te beleggen. Dat zijn 6 blokken waarmee een spreiding zeker goed mogelijk is.

Overigens een andere manier om met kosten om te gaan is de kosten mee te nemen in je winst doel. Wil je 5% winst en zijn je kosten ongeveer 1% van je inleg dan kun je op 6% verkopen om 5% winst te halen. Dit doe ik zelf ook. Let wel, het is makkelijker om 5% winst te maken dan 6%.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.