Grote schoonmaak

Grote schoonmaak

Grote schoonmaak

Het einde van 2019 komt in zicht. En het is een mooi moment om te reflecteren en mijn portefeuille op te ruimen.

Het is een goed jaar geweest. Of beter gezegd, het is nog een goed jaar. Mijn doel van 10% is ruimschoots overschreden. Echter dit is pas mijn tweede jaar beleggen. En natuurlijk heb ik wat fouten gemaakt.

Ik kwam vorige week op het blog blondjes beleggen beter. Een aanrader overigens. Deze dame is al een paar jaar langer bezig en heeft een whopping 42% rendement gehaald in 2019. Dit is overigens ongerealiseerd rendement, maar zeker erg indrukwekkend.

Wetenschappelijk onderzoek bewijst het: vrouwen beleggen beter. Ze nemen minder risico en verdiepen zich beter in hun beleggingen dan mannen.

https://www.blondjesbeleggenbeter.nl/over/

Zij geeft op haar site aan ” Wetenschappelijk onderzoek bewijst het: vrouwen beleggen beter. Ze nemen minder risico en verdiepen zich beter in hun beleggingen dan mannen. “. Natuurlijk voel ik mij als man hierop aangesproken. Echter ik herken het wel. Ik heb vaak impulsief beslissingen genomen. En die pakte niet altijd goed uit. Kijkend naar haar portefeuille besluit ik ook om eens een bezem door die van mij te halen.

Ik ben mijn portefeuille begonnen met een abonnement op beursman.nl. Die zijn nu allemaal verlopen dus ik sta er nu “alleen” voor. Beursman heeft behoorlijk wat beleggingen in goud en zilver mijnen. En ik ben hier gretig in meegegaan. Ik denk nog steeds dat dit een goede belegging is. Echter grondstoffen en mijnbouw (bruin en geel) zijn nu 39% van mijn beleggingen. Het is topzwaar en bovendien allemaal voor de lange termijn. Ik kan hier best wat in snoeien.

Beursman claimt een rendement van 66% maar die van mij staat onder de 5.

Ten eerste zijn een aantal investeringen meer of minder dan 1 blok. Ik ga dus beginnen om deze allemaal naar 1 blok van investeringen van 500 euro te krijgen. Dat maakt het geheel overzichtelijk. Dat betekend kopen en verkopen. Dit doe ik overigens niet meteen. Ik heb gunstige koop en verkoopprijzen gezet bij mijn broker. Ook gaf beursman.nl in zijn maandoverzicht aan dat hij een positie had verkocht. Ik heb geen toegang meer tot de informatie dus ik weet de reden niet. Maar aannemend dat beursman beter weet wat ie doet dan mij ga ik wel volgen. Ook dit is een limiet verkoop. Beursman claimt een rendement van 66% maar die van mij staat onder de 5. Waarschijnlijk door een andere aankoop en verkoop datum. Dus ik wacht tot de 5% grens voordat ik verkoop.

Ook is mijn groep Groen (aandelen) erg groot. Dat is meer een administratief probleem. Ik gooi alle aandelen in groen. Ik moet dus eens goed in de benaming van de categorieën kijken en deze aanpassen om goed zicht te hebben of dit wel klopt.

Als laatste de balans van mijn strategieën. Ik wil een mooie balans vinden tussen lang termijns beleggingen (strategie III en IV), en korte termijn (strategie I en II). Ik weet niet of dit 50 – 50 moet zijn, maar ik neig daar wel naar.

En als laatste moet ik mijn target voor volgend jaar gaan bepalen. Spannend!

Genoeg te doen dus in het komende jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.