Olie

Olie

We komen er niet onderuit vandaag. Olie. Na de aanslag in Saoedi Arabië is de olieprijs behoorlijk gestegen

Vanuit een beleggings oogpunt is dit mooi. Een behoorlijke prijsstijging vandaag. De achtergrond is een stuk minder mooi. Ik zie deze aanslag dan ook als een verdere stap van een serie mysterieuze aanslagen rond de golf.

Want hoe langer dit duurt, hoe vager het wordt. Ik ben geen expert maar met een beetje gezond verstand lijken alle verklaringen die nu rond gaan onjuist. Kijk eerst eens naar deze foto. Hoe precies de impacts zijn op de gebouwen.

De foto laat duidelijk het Westen zien (kijk maar, 90 graden op de kompas)

De eerste theorie is dat de Houti-rebellen een drone aanval hebben gedaan. Ze hebben de aanslag ook geclaimd. Echter ze spreken over tien drones, terwijl er 19 inslagen zijn gemeld. Er was ook een hoop gedoe over de afstand die deze moeten hebben afgelegd. Het dichtstbijzijnde doel is 770km van de grens met Jemen. Dat is een enorme afstand. Natuurlijk kun je een drone maken die die afstand overbrugt, maar hoe bestuur je die ? Vooraf programmeren vereist gedetailleerde kaarten van de installaties. Live besturen vraagt om een soort satelliet verbinding. Beide mogelijkheden wijzen op een geavanceerde aanval en ondersteuning die de Houti’s niet hebben. Dit is duidelijk geen “ik schiet een raket af in de richting van mijn doel en hoop dat deze aankomt”. Denk aan de SCUD aanvallen uit de golfoorlog en hoe onprecies die zijn. Stel nu voor dat een groep rebellen dit doet over 5 – 10 keer de afstand, maar zonder de wetenschappers en de technologie die Sadam bezat.

Beide mogelijkheden wijzen op een geavanceerde aanval en ondersteuning die de Houti’s niet hebben.

Wat mij ook verbaasd is dat Saoedi Arabië, die luchtaanvallen uitvoert in Jemen, en dus waarschijnlijk goed weet wie en wat er in de lucht hangt, 19 drones heeft gemist.

En dan is er vandaag het verhaal dat de richting onjuist is en dat Iran erachter zit.

Technisch gezien klinkt dat logisch. Het richtings verhaal heeft echter haken en ogen. De VS zegt dat de aanvallen zijn uitgevoerd vanuit West – Noord – West. De foto laat duidelijk ook het Westen zien (kijk maar, 90 graden op de kompas). Jemen ligt in het zuiden, dus zover ga ik mee.

Iran ligt toch echt in het Noordoosten

Echter kijk eens naar deze kaart.

Iran ligt toch echt in het Noordoosten. Zelfs als Irak de bron is moet je heel creatief zijn om een West – Noordwestelijke richting te zien. Als je zo creatief bent geld Noordwest Jemen opeens ook weer mee. Geen sterk argument dus. En natuurlijk kan een drone een bocht maken. En daarmee is elke richting opeens verdacht.

De meest logische conclusie is volgens mij dat een groep met een aantal drones naar de grens van de locaties is gereden en ze daar heeft afgevoerd. Dan kun je de drones met de hand besturen. Weg, argument technische kennis. Weg argument, richting.

Blijft de vraag, wie en waarom. En dat maakt de situatie dus zo onzeker. Als belegger moet je daar op inspelen. En dat is heel moeilijk.

Ik gok op stijging omdat deze ladder van escalaties waarschijnlijk alleen maar verder gaat. Ik verkoop blok 1 als de 5% bereikt is. Ik verkoop blok 2 als ik denk dat we de piek van escalaties hebben bereikt.

Update 17:10

Nu wordt er gemeld dat de aanval vanuit Iraq is gekomen met oa SCUD’s. Dit lijkt vrij onwaarschijnlijk. De SCUD’s in Iraq waren van het type SCUD-B. Deze hebben een bereik van 300 KM en en nauwkeurigheid van 700(!) meter. Kijk naar de exacte inslagen en meet de afstand tussen Iraq en de olie installaties eens op Google map (zoals hieronder). 471 KM !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.