Kost beleggen veel tijd?

Kost beleggen veel tijd?

Kost beleggen veel tijd?

“Kost dat niet enorm veel tijd, dat beleggen?” vroeg een collega me laatst. Nou, dat valt echt enorm mee. En het is ook niet echt ingewikkeld.

Er is dit concept van beleggers die op de beursvloer met papieren in hun hand staan te schreeuwen om de beste prijs te krijgen. Maak je geen zorgen, dat hoeft helemaal niet. Natuurlijk kan beleggen veel tijd kosten. Een dag-belegger zal winst willen maken in een dag. Dus die zit de hele dag naar een scherm te staren om de beste prijs te scoren.

Zo, hoeveel tijd ben ik kwijt? Een kwartiertje per week.

Dat is echter voor een beginnende belegger zoals ik niet nodig. Ik ga niet voor de snelle koopjes. Ik accepteer een prijs die een paar cent hoger ligt. Want ik beleg voor een langere termijn. Mijn beleggings-horizon (dat is het moment waar ik winst verwacht), ligt ergens tussen drie maanden en een jaar. Kleine fluctuaties in de prijs maken dan niet uit.

Zo, hoeveel tijd ben ik kwijt? Nou, ik zou zeggen, een kwartiertje per week, meestal op zaterdag. En dat kan minder als je wilt. Ik doe dit als volgt:

Inkoop

  1. Ik bepaal het aandeel wat ik wil kopen.
  2. Ik bepaal een mooie prijs. Dat is altijd een beetje gokken. Vaak zet ik hem iets lager dan de huidige prijs.
  3. Ik zet een limiet-aankoop uit voor dat aandeel bij mijn broker.

Als de gewenste aankoopprijs wordt gehaald dan koopt de broker mijn aandeel. Gebeurt dat niet, dan moet ik dus de prijs aanpassen. Dat doe ik een week later. Ik bepaal dan meteen of de prijs nog wel gunstig is voor mij.

Verkoop

  1. Ik bepaal mijn winst verwachting (strategie). In het geval van strategie II wil ik een winst van 5%.
  2. Dan reken ik uit wat de gewenste prijs is (aankoop prijs + 5% – kosten).
  3. Vervolgens zet ik een limiet-verkoop uit met die prijs.

Dat is het. Als het aandeel de verwachte prijs bereikt wordt deze automatisch verkocht. En ik heb 5% winst.

Alles gebeurt bij een online broker. Ik gebruik DEGIRO. De kosten zijn laag en de toelatingseisen zijn niet hoog. Bovendien garanderen ze op dit moment een 0% rente op niet belegd vermogen. Dus geen negatieve rente!

Dit hele proces kan met een app. Erg laagdrempelig dus. Het meeste tijd ben je kwijt met het zoeken naar het juiste aandeel. En dat kun je laten doen. Er zijn allerlei abonnementen waar een ervaren belegger je verteld waar hij in belegd. Je kunt dat advies gewoon volgen. Kost je wat geld, maar in mijn ervaring verdien je dat snel terug.

Zeg, je kosten voor het volgen van een belegger is 100 euro per jaar. Je investeert 3000 euro. Als je 5% winst maakt, heb je na een jaar 150 euro verdiend. Dan sta je al op winst. Investeer je meer, of heb je meer winst dan wordt je winst percentage groter. Immers je kosten blijven hetzelfde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.