Het klimaat akkoord

Het klimaat akkoord

Het klimaat akkoord

“Bied het klimaatakkoord geen mogelijkheden om te beleggen?” Vroeg een vriend van me. Goede vraag. Ik heb er nog niet echt over nagedacht. Maar hoe meer ik er in duik, hoe duidelijker het antwoord wordt. “Nee”.

Of misschien enkel: “Investeer in kolen”. En dat klinkt vreemd maar dat is wel mijn conclusie.

Om te beginnen, is het moeilijk om duidelijke afspraken te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.klimaatakkoord.nl/. We vinden hier mooie doelstellingen, maar niet zoveel het hoe. Hoe meer ik er over lees hoe minder realistisch worden de doelstellingen. En daarmee mijn vermoeden dat dit plan helemaal van tafel gaat en er een nieuwe komt.

Mijn buurvrouw die nu misschien 5000 euro betaald voor een goede tweedehands auto, kan geen 40.000 euro ophoesten voor een elektrische auto.

Neem nu dit: “De auto zonder uitstoot wordt al voor 2030 normaal.”. Dat klinkt mooi, maar hoe? We hebben het over tien jaar. Mijn buurvrouw die nu misschien 5000 euro betaald voor een goede tweedehands auto, kan deze de 40.000 euro ophoesten voor een elektrische auto? Ook met die 6000 euro subsidie komt ze niet in de buurt. En die 6000 euro subsidie vindt ik niet terug in het akkoord. Enkel “Belastingen worden zo aangepast dat ze burgers en bedrijven helpen in de overstap naar schone en slimme mobiliteit.”. Allemaal relatief vaag.

Een tweede ding wat mij opvalt, is de beweging richting stroom. Het hele plan leest mij als een ondersteuning van de huidige energie maatschappijen. Stroom is de toekomst omdat er geen uitstoot is. Dat is natuurlijk niet waar. De uitstoot komt van onze kolen centrales. Deze worden niet gesloten. Dat zou ook niet slim zijn nu omdat als we meer stroom gaan gebruiken, dan hebben we heel wat meer stroom nodig. Ik zie drie alternatieven in de plannen, die mooi klinken maar ook niet werken.

  • “We gaan allemaal lopen en fietsen.” Natuurlijk, 30 kilometer naar je werk fietsen. Het kan, maar wat is de kans dat iedereen dit gaat doen.
  • “Ontwikkeling bio brandstof”. Mooie stap maar dit heeft nog steeds CO2 uitstoot. We rekenen het niet mee omdat we de CO2 eerst uit de lucht hebben genomen door planten te groeien.
  • “Waterstof”. Waterstof neemt de uitstoot bij de auto weg, maar waterstof komt aan zijn energie door stroom. Er is dus nogsteeds stroom nodig.

Kijk eens naar de top 10 co2 uitstoters in Nederland. Daar staan zes energie centrales in.

Die beweging naar stroom gaat ons niet helpen. Kijk eens naar de top 10 co2 uitstoters in Nederland. Daar staan zes energie centrales in. In het Global Energy & CO2 Status Report van 2019 wordt gesteld: “While emissions from all fossil fuels increased, the power sector accounted for nearly two-thirds of emissions growth. ” Willen we het probleem dus wereldwijd aanpakken dan moet hier de focus liggen.

Vreemd genoeg de huidige energie maatschappijen uitgesloten van een strenge aanpak. Kijk eens onder het kopje energie. We gaan groene energie opslaan en mensen laten meedenken. En groene energie importeren. Maar wat doen we als het windstil en bewolkt is? Geen idee. En het branden van gas is een schoner alternatief maar daar willen we vanaf. Beter nog zou kernenergie zijn, maar hier vindt ik niets over terug.

Er wordt in mijn ogen dus niet echt geïnvesteerd in een goede oplossing, dus is investeren voor mij in groene oplossingen ook geen optie. Veel goedbedoelde bedrijven die soms echt goed bezig zijn krijgen geen kans, en gaan geen extra kans maken na dit akkoord.

Wat is dan een oplossing? In mijn ogen ten eerste een grote investering in onderzoek. We moeten een veilige en schone energie leverancier vinden. Daar zou ik dan ook graag in investeren. En ten tweede? Op Europees niveau stappen zetten. Kolen stroom importeren uit Duitsland verlaagd dan wel onze uitstoot maar verplaatst het gewoon. Dit moeten we in internationaal verband aanpakken. Het huidige subsidie / belasting systeem vervangen door een platte co2 heffing zou helpen mits op Europees niveau bijvoorbeeld. Dat geeft een bedrijf wat minder co2 uitstoot een economisch voordeel (goedkopere productie). We gaan dan geleidelijk minder uitstoten.

Tot die akkoord klapt en we een nieuwe poging wagen blijf ik dus afwachten. En winst maken op aandelen om eventueel de kosten te kunnen dekken van het isoleren van mijn huis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.