De uitbraak

De uitbraak

De uitbraak

Januari was de beste maand voor de AEX sinds 1984. Dat kopt rtlz. Het was een uitbraak die mijn technische analyse helaas niet zag en ik betwijfel ooit gaat zien. Dit gaf ik afgelopen vrijdag ook al aan. Maar waarom is dat ?

Mijn technische analyse zoekt naar enige houvast en structuur op de beurs. Als sinds de beurs bestaat zoeken mensen naar patronen. Een van die patronen is bollinger bands. Een die ook onderdeel is van mijn analyse.

Het mooie van deze bollinger bands is dat het de verwachte top en bodem aangeeft van een koersbeweging. Dat gebeurd door allerlei berekeningen toe te passen op historische data. Je kunt dit in de grafiek hieronder mooi zien.

Bron: https://admiralmarkets.nl/educatie/artikelen/forex-indicatoren/bollinger-bands-indicator

De bovenste band geeft de verwachte bovengrens aan van de koers. De onderste de verwachte ondergrens. Je ziet een grafiek maar elke dag is er dus een boven en ondergrens. Zoals je ziet in het rode kader is dat de koers soms even boven of onder de grens komt maar dan weer terug gaat. De koers kaats als het ware op de boven en ondergrens. Hiermee kun je dus koop en verkoop momenten bepalen.

De theorie zegt dat dit gebeurd in 80 – 85 % van de gevallen.

De theorie zegt dat dit gebeurd in 80 – 85 % van de gevallen. Dit komt in mijn ogen niet door de magie, maar omdat veel beleggers dezelfde grafieken volgen. Ze zien dus op hetzelfde moment koop of verkoop momenten en hun reactie heeft een impact op de koers. Maar in 115 – 20 % van de gevallen zet een beweging zich voort. We op bovenstaand plaatje ook rechts van het roder blok. De koers breekt uit de band en wordt een tijdje later ingehaald. Zou dit niet gebeuren (inhalen), dan zie je vaak dat de koers terug valt op de band. We hebben dan een koers bubbel.

bron: https://nl.investing.com/indices/netherlands-25-advanced-chart

Met de AEX gebeurd deze maand bijna iets vergelijkbaars. We hebben mooi het verkoopmoment halverwege de maand maar de koers gaat door. Echter meestal wel binnen de band. Omdat het verkoopmoment al is geweest heb ik dus geen positie meer om te verkopen op een hogere koers.

Hoe hiermee om te gaan ? Ik zou bijvoorbeeld slechts een positie kunnen verkopen en een andere positie aan houden voor latere verkoop. Maar dat heeft een risico (van 80 – 85 %). Accepteren is wellicht het beste voor nu 😉

Overigens was de maand niet slecht voor mij. Mijn ongerealiseerd rendement ging deze maand met 10% omhoog. Dus mijn portefeuille is een veel betere positie dan eind december.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.