Interne conflicten

Interne conflicten

Interne conflicten

Beurzen kiezen nog steeds niet echt richting. De reden hiervoor is in mijn ogen een tweetal interne conflicten. Zolang er geen duidelijke richting is blijven beleggers afwachtend. En dat ontneemt mij koop of verkoop momenten. Het doet mij denken aan een grap die ik vorige week zag:

“De US and the UK are holding a competition on who can destroy their own nation the best. The UK is ahead on points, but the US have a Trump card”.

Brexit

Dicht bij huis hebben we de Brexit. Daar heb ik al een aantal keer over geschreven. Ideaal gezien wordt er een beslissing genomen en wordt deze voortgezet. Of deze nu positief of negatief is maakt niet veel uit. De beurzen gaan bewegen. De goede kant op of de slechte kant op. In plaats daarvan wordt de beslissing opgehouden, om wat lijkt interne politieke spelletjes.

Want de discussie gaat al lang niet meer over wat beter is voor de bevolking in de UK. Het gaat over wat beter is voor individuele politici. De hele discussie is een conflict geworden om macht. Geen enkel punt heeft een meerderheid en zo stormen we met z’n allen naar de deadline van 29 maart. En ook deze is niet zeker, want misschien wordt er verlenging gevraagd. In het einde gaat het er alleen maar om dat iemand de ander de schuld kan geven als het fout gaat.

De VS

En dan hebben we dat tweede politieke conflict. In Amerika. Tussen de democraten en de republikeinen. Dat uit zich in de shutdown en in zekere zin ook het amerikaanse handelsconflict met China.

De shutdown een staarwedstrijd geworden

De shutdown een staarwedstrijd geworden. Geen enkele partij wil toegeven want dan verliezen ze voor de achterban. Zelfs kleine toenaderingen helpen niet meer. Er wordt niet gepolderd, geen compromissen gesloten. Het doel is nu niet meer om de shutdown op te lossen. Het doel is om de andere partij te laten verliezen. En dit gebeurd over de rug van duizenden medewerkers die geen salaris meer ontvangen.

Dat is wellicht de beste analyse die ik tot nu toe heb gezien. En ik weet het, ik heb een bias voor mijn vrouw 😉

Mijn vrouw vergelijkt dit soort situaties met een honden roedel. Normaal werken ze als een team. De honden luisteren naar de baas, de alpha. En als een team werken ze voor wat het beste is voor het team. Echter, als de positie van de alpha zwak wordt zien andere honden een mogelijkheid om zelf de alpha te worden. En in plaats van als een team te werken ontstaat een intern conflict. Niemand stapt meteen op als nieuwe alpha. Want dan wordt hij het centrum van het conflict. Er wordt afgewacht en ondermijnd totdat een gouden kans zich voordoet, of het team uit elkaar valt. Het grootste gevaar is dat de drijf om alpha te worden een instinct is. Het gaat om emotie. En emotie wint het altijd van redelijkheid. De kans dat iemand inziet dat dit allemaal slecht is voor het team (of het land) is dan ook erg klein.

Dat is wellicht de beste analyse die ik tot nu toe heb gezien. En ik weet het, ik heb een bias voor mijn vrouw 😉

1 reactie tot nu toe

En toen was het over | Belegging Blog Geplaatst op9:27 am - jan 28, 2019

[…] begon onverwacht. Het bleef langer dan verwacht. En het leek of het nog wel even ging duren. Maar toen was het over. De shutdown. Dat zag ik nog even niet aankomen. Goed nieuws voor alle […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.