5 vreemde redenen waarom de koersen omhoog gaan

5 vreemde redenen waarom de koersen omhoog gaan

5 vreemde redenen waarom de koersen omhoog gaan

Er is chaos in de wereld. Allemaal redenen om lagere koersen te zien. De handelsoorlog tussen China en de VS is niet opgelost, we hebben de Italiaanse budget crisis en de Brexit wordt vandaag alleen maar een groter probleem met een no-confidence vote in haar eigen partij. Maar vreemd genoeg gebeurd dat niet. Koersen gaan juist omhoog. Na het lezen van een aantal online analyses vond ik de volgende onverwachte redenen

1. Macron laat de staatsschuld oplopen

Dat is wel de vreemdste. Macron komt tegemoet aan de de protesten van de “gele hesjes”. Het minimum loon wordt verhoogd en een aantal prijs verhogingen worden terug gedraaid. Meer uitgeven is geen goed idee. De staatsschuld in Frankrijk gaat hiermee ook oplopen. De grenzen die door de euro groep zijn gesteld worden overschreden. Dit was precies wat een koers val bracht toen Italië dit deed. Echter, zo redeneren beleggers nu. Als Frankrijk dit gaat doen dan zal de euro groep zich wel losser opstellen tegenover Italië. Dat brengt een einde aan die crisis en rust op de beurs.

2. May wordt misschien afgezet

Als je denkt dat de Brexit niet al genoeg problemen geeft is het vandaag erger geworden. Er stemming gaat vanavond bepalen of May mag aanblijven als hoofd van haar partij. Verliest ze dan gaan we weken van stemmingen zien voordat haar partij een nieuwe leider heeft gekozen. En die krijgt vervolgens de zelfde problemen die May nu heeft. Intussen komt de grens van de Brexit steeds dichterbij. Geen goed uitgangs-punt. Echter de koersen en zelfs de Britse Pond schoten omhoog vandaag. Waarom ? Als May wint vanavond dan kan ze geen nieuwe motie krijgen voor in ieder geval een jaar. Het risico op zo’n stemming is dan even weg en dat geeft rust. Verliest ze dan is de kans op een geslaagde Brexit nog kleiner geworden. Uitstel (of afstel) van de Brexit is goed voor de economie. Natuurlijk is er nog steeds geen zekerheid dat dat ook gaat gebeuren.

3. De koers heeft een kunstmatige bodem bereikt

Koersen zijn dermate laag dat ze een bodem bereiken. Dit gebeurd bijvoorbeeld met de AEX (500 punten). De koers is dus zo laag dat beleggers er vanuit gaan dat ie alleen nog omhoog kan.

4. Trump zegt dat het goed gaat

Hij zei het echt. De Amerikaanse economie gaat als een raket. Gisteren gaf een ruzie met de Democraten nog lagere koersen. Maar na deze uitspraak gingen de koersen omhoog. Geen echte reden dus maar de beurs reageert toch.

5. De crisis is zo groot dat er juist gekocht wordt.

Veel beleggers zien (terecht) dat de lage koersen een paniek reactie zijn. Ze verwachten eens stijging en kopen dus. Ik doe dan ook. Ook zie je de aankoop van veilige fondsen zoals goud en zilver toenemen. Niemand kan een koopje laten liggen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.