Rusland en Oekraïne

Rusland en Oekraïne

Rusland en Oekraïne

Als je het nieuws een beetje hebt gevolgd dan weet je van de spanningen tussen Rusland en de Oekraïne. Wil je meer weten, dan raad ik aan om dit artikel eens te lezen. Het is in mijn ogen een van de meest gebalanceerde artikelen die ik over het onderwerp kan vinden. Voorspellingen over wat nu gaat gebeuren variëren van totale oorlog tot helemaal niets. Hier mijn opinie.

Positie Oekraïne

Oekraïne en een groot deel van de rest van de wereld erkennen de bezetting van de Krim niet. De doorgang naar de zee van Azov is in 2003 met Rusland overeengekomen als gezamenlijk bezit. Marine schepen van beide landen mogen er ongehinderd doorheen. De Oekraine heeft dit dus ook gedaan met het conflict tot gevolg. Volgens de Oekraine is Rusland dit al heel lang aan het plannen en betekend het de start van een volledige invasie door Rusland.

Positie Rusland

Rusland beschouwd na de annexatie van de Krim de doorgang als Russisch. Oekraine heeft dus de territoriale wateren van Rusland geschonden.  Ook de Russen claimen dat de Oekraine dit al heel lang hebben gepland. De G20 is namelijk binnenkort waar ook de verzwakking van de sancties tegen Rusland wordt besproken. Het moment is dus verdacht. Ik zie die mening ook bij diverse beurs experts. Echter, Rusland heeft zelf in de hand hoever dit wordt opgeklopt. Ze hadden het bij een waarschuwing kunnen houden, of de schepen meteen kunnen laten gaan. Ze deden dit niet wetend dat dit sancties kan opleveren. Toch zie je ze wat terughoudender worden de laatste dagen.

In mijn ogen is dit een conflict over de toegang tot de zee van Azov. Dit lijkt door beide partijen te zijn opgeklopt. We kunnen dit zien aan de inzet van de krijgsmachten. Zowel Oekraïne als Rusland hebben versterkingen gestuurd. Het gaat hier dus niet om een plaatselijk conflict tussen twee kapiteins. Beide partijen proberen hier nu winst uit te slaan. Een oorlog is geen winst dus ik zie dit niet snel gebeuren. De wildcard is wel Trump

Positie Trump

Trump wil namelijk graag de sancties tegen Rusland in hand houden. Ik vermoed dat hier enkel economische redenen voor zijn. De Krim kan hem waarschijnlijk niets schelen. Hij wil wel graag wapens en gas verkopen aan de EU. Dit terwijl de EU gas wil importeren uit Rusland. Dit conflict kan dus door hem worden gebruikt in de komende G20.

De G20 zal dan in mijn ogen nog best wel voor wat vuurwerk kunnen zorgen. De kans dat we rustig het jaar uitgaan met stijgende beurzen is dan ook weer wat kleiner geworden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.