Trumps gut

Trumps gut

Trumps gut

Ja, als zo’n uitspraak voorbij komt, dan moet je er toch iets mee

I’m doing deals, and I’m not being accommodated by the Fed. They’re making a mistake because I have a gut, and my gut tells me more sometimes than anybody else’s brain can ever tell me.

President Trump in de Washington post

Zover Trump. Zijn reactie kwam op de verslechterende beurzen. Deze zijn de schuld van hoge rentes en de Fed is hier voor verantwoordelijk. Je kunt zo’n uitspraak af doen maar letterlijk gezien heeft hij wel een punt. Een hoge rente is inderdaad slecht voor koersen. Aan de andere kant een rente verhoging is ook logisch. Beslissingen worden niet altijd genomen om mensen blij te maken. Of zelfs Trump blij te maken 🙂

En er zijn ook andere factoren die voor lage beurzen zorgen. Zoals de handels oorlog met China. En hier werkt Trump niet echt mee. Zo is het economisch team van Trump echt klaar met zijn tweets (https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10361900/economisch-team-trump-klaar-met-z-n-tweets )

Wat kan ik hier mee ? Niet veel lijkt het. Trump is een wild card geworden in de politiek wat voorspellingen en verwachtingen met een enkele tweet door de war kan gooien. Maar hij is niet dom of roekeloos zoals het soms lijkt. Hij is een harde zakenman die de economie van Amerika vooraan wil plaatsen. Als hij blijft zitten zullen we dus een sterke Amerikaanse economie zien. En ook al verlaagd hij de olie prijzen (naar eigen zeggen) voor de consument, Amerika heeft ook veel olie productie, en die zijn gebaat bij een hogere prijs. Dus met dat uitgangs-punt kun je wel degelijk beleggen.

We kunnen de volgende uitgangs punten nemen zolang Trump aan de macht is:

  • Sterke en groeiende Amerikaanse economie (de huidige hobbels worden genomen)
  • Een redelijke olie prijs (Amerika heeft veel dure olie productie, dus een hoge olie prijs is van belang. Ookal is het niet van belang voor de consument)
  • Bescherming van Amerikaanse productie
  • Een mindere verhoging van de Amerikaanse rente (De Fed is onafhankelijk maar zal wellicht niet gevoelloos zijn voor Trump).
  • Maar ook, een oplopende staatsschuld (uitgeven kost geld. En bij een lage rente zal dat positief zijn voor zilver en goud)
  • Wellicht de dumping van staatsschuld door China
  • Slechtere handel met de rest van de wereld.
  • Negatieve impact op Amerikaanse bedrijven die in bijvoorbeeld China produceren (zoals Apple).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.