Hoe werkt dat een broker?

Hoe werkt dat een broker?

Voordat ik met beleggen begon kon ik mij geen voorstelling maken hoe een broker werkt. Ik zag het voor mij dat er een groot scherm met stijgers en dalers werd weergegeven waarbij je kon kopen en verkopen. En waar is je geld dan ? Op de rekening van een of andere handelaar ? Dat viel gelukkig erg mee.

De app en de website werken een beetje als internet bankieren

Ten eerste zijn er brokers in Nederland. Dat geeft toch een stukje rust. Mijn broker, degiro heeft een website en een app. Geld overmaken kan via iDeal, of ik kan het overboeken. Dat laatste is handig om maandelijks automatisch geld bij te storten. Er is geen minimale inleg (wel er is een minimale inleg van 1 cent) en geen kosten om geld over te boeken. Wil ik geld terugnemen dan kan dat via de website van degiro. Het geld staat dan binnen een dag terug op je rekening. Sommige brokers hebben een minimale inleg regeling. Je moet dus x euro op de rekening hebben staan. Degiro heeft dat in ieder geval niet. De meeste banken ook niet.

De app en de website werken een beetje als internet bankieren. Je hebt een bedrag, een budget wat nog niet in aandelen zit. In principe gebeurd er niet veel met je geld als het daar staat. Sommige brokers rekenen maandelijkse kosten (net als je bank). Het geld wordt overigens vaak wel belegd. Dat gebeurd in een zgn geld fonds. Dit is een fonds dat vrijwel geen winst of verlies maakt (je hebt het over fluctuaties van centen). Degiro garandeert op dit moment deze inleg dus het compenseert je voor eventueel verlies. Zover ik begrijp is de winst / verlies kans erg gerelateerd aan rente. De rente in Europa tussen banken is erg laag. Zou de rente hoger staan dan zou je een kleine winst kunnen zien, vergelijkbaar met de rente op je bank rekening.

Zo simpel is het….

Vanuit dit fonds koop je aandelen. Dat wordt dus betaald met geld uit je geldfonds. Koop je bijvoorbeeld voor 500 euro aan aandelen dat gaat er 500 euro uit je geld fonds plus transactie kosten. Verkoop je je aandelen later voor 550 euro, dan gaat er 550 euro minus transactie kosten terug naar je geld fonds. Vanuit je geldfonds kun je het geld terug hevelen naar je bankrekening of nieuwe aandelen van kopen. Zo simpel is het.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.