En waar kan ik beleggen…

En waar kan ik beleggen…

Dus waar kan ik beleggen ? Moet ik naar de beurs ? Nou niet echt. Mijn eigen bank, de ING biedt zelf beleggen aan. Dat lijkt me een goede start. Eerst wordt gekeken of je wel genoeg kennis hebt door een stel vragen. Ik heb ze in mei ingegeven en om eerlijk te zeggen heb ik de kennis nooit meer nodig gehad. En om heeeel eerlijk te zeggen heb ik de antwoorden gegoogeld (want zoals je weet; internet is dark and full of wonders). 

Ik kan veel over de ING zeggen maar hun beleggings-website is prettig. Toch ben ik er niet lang gebleven. De reden…. kosten en keuze.

ING rekent 16 euro per jaar voor de rekening. Vervolgens komt er nog een zgn servicefee op. Dit is een percentage van je belegd vermogen. Dat is voor vermogens tot € 75.000 (en daar zitten we toch bijna allemaal in) een percentage van 0.24%. Let wel, dit zijn extra kosten bovenop de kosten die de fondsen zelf rekenen. Het lijk niet veel, maar in mijn strategie heeft het een invloed. Want ik betaal kosten of ik nu winst of verlies maak. Als elk jaar een percentage winst wordt afgeroomd dan telt dat op. Ook was de keuze van ETF’s wat beperkt.

“En wat nog belangrijker is, de kosten die ze in rekening brengen zijn erg transparant.”

Kosten bij degiro

Ik kwam al snel uit bij degiro. Dit is op dit moment de goedkoopste broker van Nederland. Gene vaste kosten, geen percentage over je inleg, en lage transactie kosten. En wat nog belangrijker is, de kosten die ze in rekening brengen zijn erg transparant. Je ziet dus waar je aan toe bent. Ook beschikken ze over een kernlijst van ETF’s waar geen transactie kosten over gerekend worden (fair use). Dus theoretisch kun je vrijwel kosteloos beleggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.