En nu een strategie

En nu een strategie

Je kunt natuurlijk wild gaan beleggen. En ik moet zeggen, dat is exact wat ik de eerste maand heb gedaan. Met wisselend succes. Het geluk was dat dit in Mei 2018 was en alle beurzen nog de goede kant opgaan. Maar al snel wordt het duidelijk dat een goede strategie belangrijk is.

“Beleg alleen met geld wat je kan missen”. Alsof iemand geld kan missen.

Wat is mijn inleg

Daar begint het allemaal. Alle websites zeggen zo mooi, “Beleg alleen met geld wat je kan missen”. Alsof iemand geld kan missen. Maar je moet dit anders zien als een risico dat je dit geld kwijt bent. Zie het meer als, dit geld heb ik niet beschikbaar voor de komende tijd. Als ik het wil gebruiken voor een grote aankoop dan moet ik dus vooraf plannen. Dus ik split mijn vermogen (vermogen is een groot woord). Een deel op een spaarrekening waar ik snel bij kan, en een deel in beleggingen. 

Zoals veel Nederlanders spaar ik elke maand een vast bedrag. Bovendien “nul” ik als mijn salaris wordt betaald. Dat betekend, heb ik geld over dan gaat het naar mijn spaarrekening, kom ik tekort dan neem ik het van mijn spaarrekening. Op die manier heb ik elke maand een vast bedrag te besteden.

Mijn maandelijkse storting split ik nu tussen mijn spaarrekening en mijn beleggingsrekening. Dus 50 / 50. De transactie aan het eind van de maand gaat enkel naar mijn spaarrekening.

Aan het einde van het jaar zal ik wellicht mijn buffer op de spaarrekening opnieuw moeten bekijken en eventueel aanvullen vanuit mijn beleggings rekening.

Al wat ik nu moet doen is mijn gevoel bedwingen om het hele bedrag in een keer te beleggen.

Nu heb ik een mooi bedrag op mijn beleggingsrekening die ik kan gebruiken voor beleggingen. Als ik het niet gebruik dan doet het niets en loop ik geen risico. Ik krijg ook geen rente, maar dat is zoals eerder beschreven niet echt een verlies. Al wat ik nu moet doen is mijn gevoel bedwingen om het hele bedrag in een keer te beleggen. We gaan dit stapje voor stapje doen.

Lang of korte termijn

Nu ik het geld niet meteen nodig heb kan ik op de lange termijn beleggen. Maar daarmee laat ik wel veel kansen liggen. Veel koersen variëren regelmatig. Dus ik kan gebruik maken korte stijgingen om kleine winsten te pakken. De beursman heeft een mooie strategie voor de korte termijn waar hij gaat voor korte winsten van 5% in een maand. Als je je geld vier keer per jaar een sprong van 5% kan laten maken, en je winst herbelegd komt je op ongeveer 21% jaarwinst uit. Een mooi rendement. (zie de website van de beursman). Ik besluit om voor mijn eigen strategie een balans te vinden tussen zowel lange als korte termijn.

Inleg per ETF

De les is, hoe groter je inleg hoe minder de kosten invloed hebben op je winst.

Ook met ETF moet je spreiden. Dus ik verdeel mijn vermogen op de rekening in pakketten van 500 euro. Dit is in mijn optiek het absoluut minimum. Een winst van 5% geeft dus 25 euro. Maar elke transactie brengt kosten met zich meer. Degiro heeft erg lage kosten, maar je kunt ze niet negeren.

Een aankoop op de beurs in Amsterdam is 2 euro + 0,038% van de transactie waarde. Aankoop en verkoop is dus bijna 5 euro. Dus je winst is opeens 20 euro. Zou ik 100 euro beleggen dan zou 5% winst mij 5 euro opleveren – bijna 5 euro kosten is bijna niets. De les is, hoe groter je inleg hoe minder de kosten invloed hebben op je winst. Een groter pakket is natuurlijk beter maar het beperkt de fondsen waar ik in kan investeren. In mijn ogen is een pakket van 500 euro ideaal voor een vermogen tussen de € 3000 en € 10000.

1 reactie tot nu toe

Aankopen – Belegging Blog Geplaatst op5:43 pm - nov 5, 2018

[…] het aantal aandelen te bepalen deel ik 500 euro door de prijs die ik wil betalen. dat moet ik natuurlijk afronden. Ik kom dus in praktijk wat boven […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.