ChatGPT en hoe het niet de markt overneemt.

ChatGPT en hoe het niet de markt overneemt.

ChatGPT en hoe het niet de markt overneemt.

De afgelopen twee weken stonden in het teken van ChatGPT en hoe dit een disruptor gaat zijn voor oa zoekmachines als Google. Ik geloof dat niet zo. En wel hierom

ChatGPT is echt een grote stap vooruit. Voorheen gebruikte AI chat systemen vooral het volgende truukje. AI wordt gebruikt om je vraag te begrijpen, en vervolgens wordt er een voorbereid antwoord bij gevonden. Bijvoorbeeld. Als ik vraag “Wat wordt het weer vandaag?”, of “Gaat de zon schijnen vandaag” dan snapt de AI dat ik het weer wil weten. Dus krijg ik dat terug. Een collega liet iedereen het grappige antwoord horen wat Siri gaf. Dit kon, omdat Siri altijd hetzelfde antwoord geeft.

ChatGPT is een vooruitgang op twee velden. Ten eerste onthoudt het de context. Dat is echt een stap vooruit. Als ik na mijn vorige vraag de vraag “En morgen?” stel zullen de meeste assistenten niet weten dat ik het over het weer morgen heb. ChatGPT kan dit wel. Ten tweede (en dit is een aanname op basis van gedrag), interpreteert ChatGPT antwoorden gevonden op het internet en kan die dan in zijn “eigen woorden” teruggeven. Als verhaal, kort antwoord, Haiku, noem maar op. In AI-termen is het een grote stap voorwaarts. En de makers mogen hier zeker trots op zijn.

Marketing helpt. ChatGPT zou programmeurs vervangen want het kan code schrijven, zoekmachines vervangen want het geeft antwoorden zonder dat je door zoekresultaten hoeft te zoeken, schrijvers vervangen want het kan boeken schrijven, etc.. Geen statements overigens dat het journalisten en kranten kan vervangen, en daar zou ik nu juist mij meer zorgen over maken.

Microsoft investeert 300 miljoen en Google maakt zich zorgen en geeft aan dat het met zijn eigen AI komt. En hier schuurt het…

Te beginnen met Microsoft. Ze melden drie applicaties, Teams, Word en de Bing zoekmachine.

Teams is natuurlijk grappig, maar je hebt teams om met mensen te praten, niet een AI. Zou een bedrijf bereid zijn om meer voor teams te betalen als het met ChatGPT komt? Die kans is klein.
De toepassing in Word zie ik wel. ChatGPT is erg goed met tekst. En het kan dus voorzetjes geven voor teksten. Een zinnige toepassing. Was Office een niche product geweest wat moet tegen een grote concurrent moet opboksen, dan hadden we waarschijnlijk gezien dat het marktaandeel van office snel groter werd. Echter, office heeft al een enorm marktaandeel.

Zou je extra betalen voor de functie in Office? Stel je betaald 5 euro per maand voor deze functie. Duurder kan niet want office is al 10 euro. Vervolgens gebruikt je zoon dit om zijn huiswerk te maken. Geef je die 5 euro hier aan uit? De kans is klein.

En dan hebben we nog Bing. De zoekmachine die mensen meestal alleen per ongeluk gebruiken. Ja, het marktaandeel kan omhoog, en ja dat kan meer reclameopbrengsten brengen. Tenzij je grote concurrent ook met een AI komt. En dat doen ze.

Google is namelijk al jaren bezig met zijn AI. Net zoals een aantal andere grote partijen. Dus Google heeft het antwoord al klaar liggen. Maar dit gaat zoekmachines niet vervangen. En wel hierom.

Google verdiend geld met reclame bij zoekresultaten en ook heel veel geld met reclame op websites. Google is afhankelijk van goede websites zodat mensen Google gebruiken deze op te zoeken. De websites worden ook gebruikt om de AI te voeden. Die antwoorden voeren ze immers niet zelf in.

Nu als je een antwoord krijgt van Google zonder een website te openen, en dat vervangt de zoekmachine, waarom zou je dan nog een website maken. En zonder websites, geen reclame-inkomsten voor Google en geen input voor hun AI. Dit kan Google niet laten gebeuren. Het zou hun inkomsten omlaag brengen in plaats van omhoog.

Het is zeker wel een zinvolle techniek voor je thuis assistent. De vraag is of mensen hier meer voor willen betalen. Is de verwachting na ChatGPT niet ook gewoon dat je thuis assistent dit ook kan? Gaat het daarom de verkopen van de bestaande assistenten omlaag brengen?

ChatGPT is in deze vorm een product wat veel kost, wat veel waard is, maar waar niemand voor wil betalen. Investeren in Google of Microsoft is daarom in mijn ogen een slecht idee.

Dat wil niet zeggen dat ChatGPT als bedrijf geen succes kan hebben. Want ze hebben hier een tool die ze prima kunnen verkopen aan bedrijven. Denk aan een basis voor helpfuncties op websites. Wellicht zijn er start-ups die de code willen gebruiken als basis voor hun eigen nieuwe product.

Ik had laatste een leuk gesprek met ChatGPT over mijn kat. En ik zie deze techniek dan ook worden gebruikt in een assistent voor mijn vader die alleen woont.

Het laat zien hoever AI is gekomen en wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.