Zomer opruiming

Zomer opruiming

Zomer opruiming

De zomer rally is een mooi moment voor een zomer opruiming in mijn portefeuille. Oude fondsen eruit, nieuwe erin.

De dalen koersen van het begin van het jaar zorgde voor een hele reeks fondsen die onder water stonden. Ik verkoop zelden fondsen met verlies. Dit omdat in praktijk de meeste wel weer boven water komen. Ik heb de tijd.

Op dit moment is er een zomer rally (ook wel camping rally genoemd) gaande op de beurs. Vroeger zag je dalende koersen in mei, een rustige zomer en stijgende koersen in september. Dit kwam omdat handelaren hun portefeuille verkochte voordat ze op vakantie gingen. Je zal immers maar op de camping in Frankrijk staan en in de krant van drie dagen geleden lezen dat de beurs onderuit is gegaan. Na de vakantie kochten ze weer terug. Dit gaf een bepaalde seizoentendens.

Toen kwamen de mobieltjes en de beleggingsapps. En opeens begon die handelaar voor zijn tent handelen. Dit gaf een stijgende koers en werd destijds een camping rally genoemd.

Tegenwoordig kan iedereen overal handelen. Maar deze tendenzen zien we nog steeds. Soms zijn ze er wel, en soms zijn ze er niet. Het komt wellicht omdat handelaren de reactie op de beurs verwachten, op reageren en het daarmee ‘waar’ maken.

Op dit moment zitten we in zo’n zomer rally. Koersen stijgen mooi en dat geeft de mogelijkheid om fondsen van de hand te doen. Dit doe ik op dit moment dan ook.

Wat ik terugkoop is vooral strategie I (hele korte termijn). En strategie III (lange termijn).

Met strategie I koop ik een volatiel aandeel om met een korte sprint deze te verkopen. Ik maak dan dus nog gebruik van de rally en stijgende koersen.

Voor de lange termijn gok ik op twee paarden. Ik neem een aandeel wat potentie heeft op de middellange termijn. Ik verkoop deze als het doel in drie maanden wordt gehaald. Maar mochten koersen weer dalen, dan zit ik in hetzelfde schuitje als in maart – april. Een hele reeks aandelen onder water.

Dus ik kies aandelen die ook een mooi dividend hebben. Op die manier haal ik nog wat uit de stilstaande aandelen. Hiervoor gebruik ik mijn tool stockadmin.nl.

Bij elk aandeel staat namelijk een dividend yield. Dit is een weergave van hoeveel dividend het aandeel uitkeert ten opzichte van de huidige prijs en vergeleken met andere aandelen. Door aandelen te kiezen met een hoge yield weet ik dat ik meer terug kan zien van mijn aandeel dan alleen winst op de beurs.

En zo ruim ik mijn fondsen op en ruil ze in voor (hopelijk) toekomst bestendige andere fondsen.

Want hoe lang de rally aanhoudt? Geen idee. Maar de stijgingen lijken af te zwakken. Dus het zou best al op het einde van zijn run kunnen zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.