Het monster van inflatie op de pof.

Het monster van inflatie op de pof.

Het monster van inflatie op de pof.

De gemiddelde koopkracht in Nederland gaat dit jaar 6.8% achteruit, kwam vandaag naar buiten. Dat gaan we voelen.

Want koopkracht verlies betekend minder uitgaven in winkels, en dat betekend een krimpende economie. En dat gaan we vooral in Nederland zien.

In Nederland hebben we namelijk twee problemen. De eerste is een soort inflatie op de pof.

We zijn hier erg goed geweest in het afromen van inkomen. Wat ik daarbij bedoel, is dat de gemiddelde burger nauwelijks iets merkt van inkomen verhoging. Kosten in Nederland voor oa onderwijs, kinderopvang, huur en zorg zijn de afgelopen 20 jaar gigantisch gestegen.

Dit soort stijgingen hadden tot inflatie moeten leiden. Echter, dit werd opgevangen door gerichte toeslagen. Hierdoor is dit nooit een probleem geweest. Lage inkomens werden gecompenseerd en hoge inkomens konden het wel betalen.

En de reden is niet de burger geweest. Maar loonkosten. Loonkosten zijn in Nederland enorm hoog. En dat komt niet door ons salaris, maar op alle geheven belasting. Dus i.p.v. lonen te verhogen zodat iedereen huur, energie en zorgkosten kan betalen, of deze kosten te verlagen, is er met toeslagen gecompenseerd.

Lonen zijn hierdoor nauwelijks gestegen. Waar een loonsverhoging van 1% bij een inflatie van 1.25% niet gevoeld wordt, het heeft natuurlijk wel degelijk invloed op je koopkracht.

Daar komt bij dat historische belasting verlagingen op loonkosten zijn gecompenseerd door verhogingen in belastingen op uitgaven. De BTW is in 20 jaar van 17,5% naar 21% gegaan. Het lage tarief van 6% naar 9%. Ook zijn belastingen op energie behoorlijk verhoogd en is de zorg premie alleen maar gestegen.

En deze toeslagen zorgen voor een probleem. Zoals veel mensen zullen beamen, een leuke loonsverhoging vertaald zich in een verlaging van de toeslagen. Dus je ziet dit niet of nauwelijks terug.

Als je er zo naar kijkt, is die verarming eigenlijk al heel lang bezig. We hebben een monster gecreëerd dat juist nu komt kijken. Want nu de inflatie heel hoog is gaat natuurlijk niemand meer akkoord met een loonsverhoging van 1%, of 2 %. Iets wat alle bedrijven gaan voelen.

En we hebben een regering die nog in dezelfde kramp zit.

Leuk dat je baas 500 euro extra bruto salaris betaald. Dat kost het bedrijf naar schatting zo’n 750 euro, maar na aftrek van de belasting krijgt de werknemer er misschien 300. Dat is 450 euro extra belasting. Krijgen de medewerkers nog toeslagen, dan gaan deze ook terug. Elke euro minder toeslag gaat ook naar de overheid. Logisch dat hier nu op wordt ingezet.

De echte oplossingen moeten worden gezocht in het terugdringen van energie kosten (we pompen 2x zoveel gas op uit Groningen dan dat huishoudens gebruiken, dus dat moet mogelijk zijn). Eenmalige belastingvrije uitkeringen door werkgevers kunnen ook helpen. Het verlagen van de BTW kan ook helpen. Of het verlagen van de laagste belastingschijf. Dit zou in combinatie kunnen met het verhogen van de hoogste schijf om te compenseren.

Het zijn maatregelen die we allemaal bij onze buurlanden zien. Het kan, het is betaalbaar, en het is effectief. Deze situatie overkomt ons niet en we kunnen er wat aan doen.

Gaan we alleen vergaderen, overpeinzen en alles doorschuiven naar volgend jaar, dan gaan we een recessie in die we allemaal gaan voelen. En is het tijd om Nederlandse consumenten aandelen te mijden.

De AEX is steeds verder aan het afremmen. We zien nog een groei. Vanmorgen was de trend +1. Maar dit zal, denk ik niet lang aanhouden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.